Värmen stressade svenska kor i somras

TT TT

Publicerad 2018-09-25

Mjölkkor kan tappa aptiten och bli orkeslösa av höga temperaturer och luftfuktighet. Arkivbild.

Den gångna sommarens rekordvärme har varit påfrestande för mjölkkorna. Svenska bönder står dåligt rustade inför höga temperaturer vilket drabbar både korna och mjölkproduktionen.

Långa perioder av svettiga dagar kan leda till att mjölkkorna drabbas av värmestress, något som påverkar både mängden och kvaliteten på mjölken samt dräktigheten. Årets statistik från SMHI har redovisat de högsta värdena för värmestress sedan mätningarna inleddes för drygt 20 år sedan.

– Om det är väldigt varmt så blir det svårare för korna att göra sig av med överskottsvärme. Då tappar de aptiten eftersom matsmältningen genererar värme i deras kroppar. De kan också bli trötta och orkeslösa, säger Ylva Persson, biträdande statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt.

Slår mot ekonomin

Värmestress är ett känt fenomen i varmare länder och mycket av den forskning som finns på området kommer söderifrån. I Sverige har korna än så länge varit relativt förskonade.

– I Sverige är det mest den ekonomiska aspekten man syftar på eftersom mjölkproduktionen går ner när korna äter mindre. Själva begreppet låter ju dramatiskt, men det är inte så att svenska mjölkkor går runt och känner sig stressade, säger Ylva Persson.

Nattbete och duschar

Men värmestressen skulle kunna komma åt även kornas hälsa om förändringar i klimatet blir än mer påtagliga, enligt Ylva Persson. Därför behövs också mer kunskap på området bland svenska mjölkbönder.

– Det viktigaste är att ge djuren möjlighet att svalka sig. I Danmark har man exempelvis installerat fläktar och duschar på flera gårdar, säger hon och fortsätter:

– I Sverige måste korna vara ute ett visst antal timmar. Ett alternativ skulle kunna vara att låta dem beta på natten i stället. Eller erbjuda skugga på betet genom att bygga flyttbara skärmtak.

Följ ämnen i artikeln