En fjärdedel av plastvarorna får inte säljas

Publicerad 2014-08-20

Miljöministern: Det gör mig riktigt arg

Farliga ämnen har hittats i vanliga plastprodukter som plånböcker, mobilfodral och handväskor.

En fjärdedel av de testade varorna innehåller höga halter av förbjudna ämnen.

– Det gör mig riktigt arg, säger miljöminister Lena Ek (C).

Lena Ek, miljöminister.

62 olika plastvaror har testats på uppdrag av Kemikalieinspektionen för att se om de innehåller vissa ämnen som kan vara skadliga för människor och miljö.

Hälsofarliga ftalaten DEHP hittades i höga halter i 32 av 66 analyserade delar av varorna, enligt Kemikalieinspektionen.

– Ftalater är inte förbjudna i andra varor än leksaker i dag. Det är ju ett hormonstörande ämne och barn kan ju utsättas för andra varor än leksaker. Det är beklagligt att vi hittade så pass mycket, säger Camilla Westlund, inspektör vid Kemikalieinspektionen.

Bryts inte ned

Omkring en fjärdedel av varorna som testades har visat sig innehålla höga halter av förbjudna kortkedjiga klorparaffiner – ytterligare 11 innehåller låga halter. Ämnet bryts inte ned.

– Det är ju ett förbjudet ämne. Vi hade väl både förväntningar och förhoppningar om mycket färre varor som innehåller det ämnet, säger Camilla Westlund.

Även om varorna tillverkas i ett annat land där ett visst ämne inte är förbjudet, ligger ett ansvar på den svenska importören.

– Företagen ska ändå säkerställa att det som de släpper ut på den svenska marknaden följer reglerna. Även återförsäljaren ska kolla uppåt i kedjan att det de säljer är lagligt, säger Camilla Westlund.

Stoppat försäljningen

Försäljningen av de förbjudna varorna kommer att anmälas till miljöåklagare. Företagen har nu stoppat försäljningen av de varorna, enligt Kemikalieinspektionen.

Några varor innehöll mindre mängder av blysalter.

Testerna är en del av Kemikalieinspektionens arbete för en giftfri vardag.

– För att nå en giftfri vardag behöver vi få både företag och konsumenter att uppmärksamma mer hur man ska tänka, säger Camilla Westlund.

Som konsument har man rätt att få veta om en vara innehåller ett särskilt farligt ämne.

– Vi har en blankett på vår hemsida som man kan ta med till butiken. De har 45 dagar på sig att svara, säger Camilla Westlund.

– Annars kan man köpa något som är tillverkat av ett annat material, som läder eller bomull, fortsätter hon.

”Inte acceptabelt”

Miljöminister Lena Ek påpekar att det finns skäl till att kortkedjade klorparaffiner är förbjudna.

– De som tillhandahåller produkter med miljöfarliga ämnen bör inse att de begår miljöbrott. Jag tror att det är okunskap och nonchalans, det är inte acceptabelt, säger hon.

Förhoppningen är att även de andra särskilt farliga ämnena ska bli olagliga.

– Vi kämpar för ett EU-förbud. Under tiden har vi gett uppdrag och extrapengar till Kemikalieinspektionen för att göra just sådana här undersökningar, säger Lena Ek.

Nio olika företag har haft varor i sitt sortiment där Kemikalieinspektionen hittat höga halter av de förbjudna kortkedjade klorparaffinerna.

”Mycket olyckligt”

Ett av dem är Akademibokhandeln som haft ett miljöfarligt pennskrin till försäljning.

– Direkt i juni när vi fick reda på det tog vi bort dem från våra butiker, säger Patrik Övreby, kategorichef hos Akademibokhandeln.

Det rör sig inte om någon större försäljning, enligt Patrik Övreby som inte kan ge några exakta siffror.

– Vi ser givetvis allvarligt på det, mycket olyckligt. Vi för så klart en diskussion med vår leverantör. Vi har en miljöbilaga i avtalet som tydligt reglerar deras ansvar, säger han.

Följ ämnen i artikeln