Brev från Wallenberg avgjorde Saudiaffären

Publicerad 2014-08-17

Regeringen ville dra sig ur vapenaffären med Saudiarabien.

Då skickade Saabs styrelseordförande Marcus Wallenberg ett irriterat brev till försvarsministern.

Resultatet blev att projektet med vapenfabriken fortsatte, skriver Dagens Nyheter.

De två Ekot-journalisterna Bo-Göran Bodin och Daniel Öhman avslöjade i mars 2012 den så kallade ”Saudiaffären”, att Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, samarbetat med Saudiarabien för att bygga en vapenfabrik i landet.

Journalisterna har nu skrivit en bok om affären och flera okända detaljer framkommer.

När regeringen ville dra sig ur affären 2006 irriterades saudierna.

2008 avbröt regeringen samarbetet med landet i Mellanöstern, skriver Ekot

Saudiarabiens vice försvarsminister skrev samma år ett brev direkt till dåvarande försvarsministern Sten Tolgfors (M) och uppmanade honom att lösa situationen.

Ytterligare ett brev nådde Tolgfors. I boken ”Saudiaffären” citeras ett brev från Marcus Wallenberg, Saabs styrelseordförande. Saab var själva inblandade i affären då Saudiarabien i utbyte mot att vapenfabriken byggdes skulle lägga en mångmiljardorder på övervakningssystemet Erieye, som utvecklas av Saab och Ericsson

Wallenbergbrev avgörande

Wallenberg skrev att man i Saudiarabien var irriterade på FOI och att det var viktigt att frågan löstes snabbt.

”...annars finns det tyvärr risk att ett antal andra samarbetsområden, inte minst ERIEYE, kan hamna i farozonen”.

Regeringskansliet ska ha skrämts upp av brevet eftersom Saudiarabien är Sveriges viktigaste handelspartner i Mellanöstern, skriver Dagens Nyheter.

Enligt Bodin och Öhman var påtryckningarna från saudierna och framför allt Marcus Wallenberg avgörande för att Tolgfors och Moderaterna skulle ändra linje angående vapenfabriken.

Varken Wallenberg eller Tolgfors har velat kommentera uppgifterna till DN.

Bildade bulvanföretag

Avslöjandet i mars ledde fram till att Sten Tolgfors avgick. I oktober 2012 uppgav FOI att de hoppade av samarbetet med Saudiarabien.

Samförståndsavtalet, MOU:t, mellan Sverige och Saudiarabien undertecknades av S-regeringen 2005. Det förnyades av alliansen 2010.

För att gå vidare med affären hade FOI 2008 skapat bulvanföretaget SSTI. Detta gjordes för att kunna lösa situationen utan att regeringen blandades in.