Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Om planet skjutits ned pekar mycket mot rysk inblandning

Stämmer de amerikanska underrättelseuppgifterna att planet sköts ner så innebär det en allvarlig upptrappning av Ukrainakonflikten.

Men innan klara bevis föreligger kan varken en terrorattack eller olycka uteslutas.

Även om det förefaller som en osannolik slump att en olycka eller ett terrordåd sker precis över en krigszon. En robotattack framstår definitivt som det mest troliga alternativet. Särskilt som ryssvänliga rebeller tidigare skjutit ner flera ukrainska militärplan över samma område i sina försök att hindra centralregeringen i Kiev från att åter ta kontroll över denna del av landet.

Att skjuta ner ett plan på 10 000 meter höjd kräver speciella vapen. Det är osannolikt att rebellerna skulle ha fått tag på dess vapen på egen hand. Precis som med många andra vapen som nått rebellerna är de troligt att de i så fall kommer från Ryssland. Antingen direkt från regimen eller från några av de grupper som stödjer rebellerna.

En annan möjlighet är att de lyckats beslagta vapnen från någon av den ukrainska militärens baser.

I vilket fall är det troligt att rebellerna misstagit planet för ett ukrainskt flygplan.

Men även om så är fallet innebär nedskjutningen i sånt scenario en internationalisering av konflikten. Plötsligt drabbas länder och människor i en helt annan del av världen brutalt av konflikten i Ukraina. Att det var ett plan från Malaysia Airlines var i så fall en ren slump. Det kunde lika gärna varit ett plan från Lufthansa, KLM eller något annat internationellt bolag på väg till Asien. Kanske till och med från SAS.

Det kommer att sätta ännu hårdare press på president Vladimir Putin att upphöra med sitt stöd till rebellerna. Indirekt kommer Putin att pekas ut som den skyldige eftersom rebellerna sannolikt fått dessa vapen från Ryssland. Det blir svårt för Putin att förklara.

För Ryssland innebär det en ökad risk för ännu strängare ekonomiska sanktioner och olika typer av internationella bestraffningar.

Givetvis finns även möjligheten att det är ukrainsk militär som skjutit ner planet men det känns i nuläget som den mest osannolika förklaringen.

En märklig omständighet är att det var ett plan från Malaysia Airlines som mystiskt försvann för några månader sedan när det var på väg till Peking. Fortfarande vet man inte med säkerhet vad som hände med flyg MH370 även om de flesta utgår från att det var en olycka.

Självklart kan det vara en slump att det åter är ett plan från samma bolag som drabbas av en svår olycka men det kan också vara en terrorgrupp som ännu inte gett sig tillkänna som ligger bakom. En bomb som exploderar inne i planet kan få liknande effekt som om planet skjuts ner med en robot.

Eller så är det något allvarligt fel på denna flygplansmodell, Boeing 777. Det var samma typ av plan som försvann på väg till Peking. I så fall är det livsviktigt att hitta felet.

Men innan vi fått fler detaljer om vad som hänt avhåller åtminstone jag mig från några tvärsäkra slutsatser.

Däremot ifrågasätter jag varför civila passagerarflyg överhuvudtaget flyger över denna del av Ukraina när det pågår ett inbördeskrig sedan några månader tillbaka där flera andra plan skjutits ner. Det rimliga vore att lägga om flygrutten så att man inte passerar området. Om inte annat som en ren säkerhetsåtgärd.