Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Den nordiska modellen rullar på – som en trygg bil

Publicerad 2014-11-12

OSLO. Statsminister Stefan Löfven (S) ser den nordiska modellen som en premiumbil som erbjuder komfort, trygghet och tar sig fort framåt.

– Men den är komplicerad att bygga, kräver ständig utveckling och utan underhåll slutar den fungera, sa han i sitt tal på Samaks kongress.

I två dagar är toppar från S-partier och fackföreningar runt om i Norden samlade på Sörmarka utanför Oslo i Norge.

Högst upp på agendan för Samaks 24:e kongress har arbetet med att ta fram ett tiopunktsprogram för den nordiska modellen till 2030 funnits.

”Kräver underhåll”

Stefan Löfven, som är ordförande för Samak sedan förra året, avrundade kongressen med hålla ett tal om modellens utmaningar och möjligheter.

Den svenske statsministern slog fast att arbetarrörelsens motståndare brukar säga att de stödjer den nordiska modellen, men utan att förstå dess beståndsdelar.

– De värnar den inte och utvecklar den inte, på så vis urholkas den, sa Löfven.

Han jämförde den nordiska modellen med en premiumbil som går bra men som måste underhållas.

Underhållet Löfven vill se menar han kräver ett ännu tydligare samarbete mellan länderna, bland annat i frågor som rör ekonomisk styrning, arbetsmarknadens organisering och generell välfärd.

”Ska bli bäst”

Stefan Löfven menade också att de nordiska svaren för att klara sig i den alltmer ökande globala konkurrensen inte är minskad trygghet och låga löner. I stället förespråkade han ökade satsningar på utbildning och forskning.

– Vi kommer aldrig att kunna bli billigast i den globala ekonomin, därför ska vi sikta på att bli bäst.

Under de två dagarna med samtal om den nordiska modellen har de politiska och fackliga ledarna enats om ett fluffigt dokument för framtiden i tio punkter. Det poängterar bland annat vikten av frihet, arbete och välfärd för alla.

Reser så in i norden

Stefan Löfven åker i eftermiddag vidare till Danmark. Han tar regeringsplanet från Oslo för att i Köpenhamn ha ett första bilateralt möte med sin danska kollega, Helle Thorning-Schmidt.

Hon har också deltagit i Samaks kongress, då även hon företräder S, men som seden bjuder ska en nyvald statsmininster i Norden gästa sina kollegor på hemmaplan kort efter att man tillträtt.

Löfven har redan besökt Alexander Stubb i Helsingfors och träffade i går Erna Solberg i Norge.