Jurist: Landsting får inte besluta om abort

Uppdaterad 2014-11-14 | Publicerad 2014-11-13

Landstingsstyrelsen i Kronoberg vill utreda om vårdpersonal ska kunna vägra att utföra abort.

Men ett enskilt landsting har inte rätt att besluta i frågan, enligt Germund Persson, chefsjurist på SKL.

– En bestämmelse som innebär en begränsning jämfört med abortlagen, ska behandlas och beslutas av riksdagen.

I går öppnade Stefan Löfven för att se över lagstiftningen kring vårdpersonal som vägrar utföra aborter, efter att landstingsstyrelsen i Kronoberg röstat för att utreda möjligheten att införa samvetsfrihet.

Det skulle ge vårdpersonal rätt att vägra att genomföra exempelvis aborter.

Ministern oroad

M, C och KD röstade för. FP lade ned sina röster, medan S, MP och V röstade emot. M och C backade dock i går efter debatten som uppstått i frågan.

Landstingsrådet Sven Sunesson (C) förklarade att han röstade ja till utredning på grund av "otydlighet i vad som står i Europakonventionen i förhållande till det system vi har".

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström twittrade: "Rätten till säkra aborten är en del av svensk jämställdhet och jämlik vård. Beslutet i Kronoberg mycket oroväckande".

På Socialstyrelsen konstaterar att en patient har rätt till abort i alla landsting.

– Landstinget har en skyldighet att erbjuda vård och där ingår aborter, säger Lisa van Duin på myndigheten.

"Förhindrade agera på egen hand"

Dessutom konstaterar Sveriges kommuner och landsting, SKL, att ett beslut om att införa samvetsfrihet i vården inte kan fattas av ett enskilt landsting.

SKL:s chefsjurist Germund Persson:

– Abortlagstiftningen bygger på fri abort innan graviditetsvecka 18 och ska tillhandahålls av landstingen. En bestämmelse eller tillämpning i ett landsting, som de facto innebär en begränsning jämfört med abortlagen, ska behandlas och beslutas av riksdagen. Landstingen är i så fall förhindrade att på egen hand agera i denna fråga.

Även om landsting inte har beslutsrätt i frågan har alla landsting givetvis rätt att tillsätta en utredning.

– Det beslut som fattats i landstinget Kronoberg innebär att frågan ska utredas, och det står givetvis landstinget fritt att göra en sådan utredning, uppger Germund Persson.

ANNONS