Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

IS är den radikala islamismens nya herrar på täppan

WOLFGANG HANSSON. När ledaren Usama bin Ladin sköts till döds av USA i maj 2011 markerade det början till slutet för al-Qaida.

Men inte för den militanta islamismen.

Kampen om att ta över ledartröjan har pågått en tid och nu ser Islamiska staten ut att vara herre på täppan för världens militanta islamister.

Med bin Ladins död drog många den förhastade slutsatsen att islamistisk terror var besegrad.

Det som hände var att al-Qaida, moderorganisationen för modern militant islamism, skakades i sina grundvalar. Storhetstiden efter att ha lyckats genomföra de spektakulära terrorattackerna i USA den 11 september 2001 var definitivt förbi.

Men redan långt innan bin Ladin dödades var al-Qaida kraftigt försvagat. Istället uppstod diverse celler runtom i framförallt arabvärlden som förde kampen vidare i al-Qaidas namn utan att ha något regelbundet samarbete med moderorganisationen.

En av dessa var al-Qaida i Irak. En organisation som genom inbördeskriget i Syrien fick en ny plattform. Förra året bytte man namn till Islamiska staten i Irak och Syrien, Isis, men numera kallar sig IS.

Ny inriktning

Istället för att i första hand fortsätta ägna sig åt terrordåd bytte den nye ledaren Abu Bakr al-Baghdadi inriktning. Han såg inbördeskriget i Syrien som en möjlighet att förverkliga drömmen om att bilda en islamsk stat, ett nytt kalifat, grundat på sharialagar. En variant av talibanernas skräckvälde i Afghanistan.

IS framgångar på slagfältet har fungerat som rena rekryteringsannonsen.

Unga radikala muslimer från andra delar av världen som vill delta i det heliga kriget, jihad, har numera ett enda mål när de reser till Mellanöstern. De vill gå med i IS. Framgången har skapat en hausse runt IS och ytterligare förstärkt känslan att al-Qaida tillhör är passé.

Hundratals ungdomar från USA och länder i Europa har tagit sig till Syrien med målet att slåss på islamisternas sida.  Säpo räknar med att det bara från Sverige rest ungefär hundra personer till Syrien. Många av dem är andra generationens invandrare som fått medborgarskap i sina nya hemländer.

Rädsla

De kan alltså fritt återvända till Sverige och andra hemländer när de slutat strida eller tar en paus. Därigenom har de också möjlighet att i Europa och USA rekrytera nya ungdomar till striderna eller samla in pengar.

Dessa individer oroar starkt Säpo och andra underrättelsetjänster. Rädslan är stor att någon eller några av dem när de återvänder hem ska utföra terrordåd. Förmodligen är det bara en tidsfråga innan det sker även om IS i motsats till al-Qaida verkar ha större fokus på att etablera sin egen stat i delar av Irak och Syrien än att ägna sig åt internationell terror.

Men eftersom USA börjat bomba Islamiska statens trupper som rycker fram mot de kurdiskkontrollerade områdena i Irak är det klokt att räkna med att IS kommer att försöka hämnas. Militära aktioner från USA i Mellanöstern brukar betyda fler terrordåd.

Inga garantier

Amerikanska underrättelsekällor som Washington Post citerar hävdar att mellan 3 000 och 5 000 av de som strider för IS kommer från länder utanför Mellanöstern. De övriga är främst från Irak och Syrien.

När IS grundades bröt man samtidigt med al-Qaida. Men inga garantier finns för att det inte kommer att upprätta ett samarbete i framtiden.

I dag känns Usama bin Ladins död inte som den seger över islamistisk terror som den gjorde för dryga tre år sedan. Snarare är det lite av "ur askan i elden"-feeling.