Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Snart når giftiga alger våra stränder

Publicerad 2014-07-26

Barnen kan få leverskador – hundar kan dö

Risken för giftiga alger i våra badvatten är som störst när det är varmt på sommaren.

Nu är de snart här.

Årets algblomning har nu nått hela Stockholms ytterskärgård och en algvarning har utfärdats för hela Östersjökusten.

På vattenytan finns ansamlingar av blå-gröna alger i ett stort havsområde från Stockholms skärgård till norra Öland. Gotland är nästan helt omringat.

Hittills har algerna inte nått kusten, men det är bara en tidsfråga.

– Det finns en risk, hela sträckan ser ut att kunna få påslag. Men längre söderut ser det ganska bra ut, säger Sture Nellbring, marinbiolog på Informationscentralen för Egentliga Östersjön, som kontrollerar algläget.

Kan ge leverskador

Den här typen av blå-gröna alger heter katthårsalger och innehåller så kallade cyanobakterier. De är giftiga och kan orsaka leverskador hos barn.

– De producerar levergifter så det gäller att inte få i sig vattnet. Om man är känslig kan man få utslag, men vi avråder barn som lätt kan få kallsupar att inte bada, säger Sture Nellbring.

Grundregeln är att inte bada om vattnet är så grumligt att en inte ser fötterna när vattnet räcker upp till knäna.

Hunden kan dö

Hundar är också extra känsliga mot giftet.

– Hundar kan få gulsot. Det dör ett antal hundar per år och det går väldigt fort, på bara några timmar. Symptomen är att de blir darriga och kan börja kräkas, säger Sture Nellbring.

Katthårsalgerna växer så det knakar när det blir varmare och brukar frodas under juli-augusti. Ett tecken på algblomning är att vattnet blir grumligt med en gulbrun färg. Stranden kan färgas blå eller cyan.

"Väller in på minuter"

Algblomningen växer till sig i djuphålorna för att sedan driva in mot land. Det beror på vindar och strömmar, men på några ställen ligger de bara någon kilometer från land.

Det är inte tal om dagar, eller ens timmar, innan algerna kan nå våra kuster. Det kan ske när som helst och på bara några minuter.

– Vårt problem är att det kan gå ganska fort. Folk beskriver ibland det som att de ser något brunt på horisonten och så bara väller det in när sjöbrisen sätter in, säger Sture Nellbring.

Kommuner varnar

När det gäller att utfärda varningar eller utlysa badförbud är det kommunerna som bestämmer.

Haninge kommun varnar på fredagen för att algblomningen nått flera öar i Stockholms södra ytterskärgård, bland annat Utö, Ålö och Nåttarö.