Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Mannen som sköt Bin Ladin gripen för rattfylla

Publicerad 2016-04-09

2011 avfyrade den numera pensionerade elitsoldaten Robert O’Neill, 39, skotten som ska ha dödat al-Qaidaledaren Usama bin Ladin.

På fredagen arresterades och åtalades han för rattfylleri, skriver USA Today.

Robert O’Neill hittades tidigt på fredagsmorgonen sovande i sin bil med motorn på och bakljusen tända vid en matvarubutik i hemstaden Butte i Montana, USA, enligt George Skuletich vid polisen i Silver Bow County. Tidingen Montana Standard skriver på nätet att polismän uppgett att han verkade förvirrad och något sömnig när de öppnade dörren till hans bil och väckte honom.

Enligt polisrapporten ska O’Neill ha sagt att han druckit en drink, något han senare tog tillbaka enligt tidningen. Han uppges också ha tagit Ambien, ett receptbelagt läkemedel mot insomnia.

Polischefen: ”Har stor respekt för honom”

Den tidigare nationshjälten och medlemmen i det amerikanska specialförbandet Navy Seals Team six ska ha vägrat ett alkotest och fängslades för rattfylleri, men släpptes senare efter att ha betalat borgen.

Polischefen Ed Lester gick efter arresteringen ut med ett uttalande där han säger sig ha ”stor respekt för Rob O'Neill och vad han har gjort för landet”, men tillade att att alla står lika inför lagen. 

– Med detta sagt, så hanteras denna incident på samma sätt som alla andra rattfylleriutredningar.

Trädde fram i offentligheten

Det var länge en väl bevarad hemlighet vem som dödade Usama bin Ladin. Robert O'Neill började tala offentligt om sin roll i räden mot al-Qaidaledarens tillhåll i lyxvillan i pakistanska Abbottabad först för två år sedan, enligt nyhetsbyrån AP.

2014 sa han i en intervju med Washington Post att han sköt två av de tre skotten som dödade terrorledaren och hjärnan bakom attackerna mot World Trade Center och försvarshögkvarteret Pentagon 11 september 2001. En tidigare och en nuvarande chef för SEAL-styrkan ska ha bekräftat hans uppgifter för AP.

Aftonbladet har tidigare rapporterat att det bakom O'Neills beslut att berätta om händelsen legat en besvikelse över att han förlorat pensions- och hälsovårdsförmåner efter att ha slutat i specialförbandet fyra år innan hans tjänstgöringstid på 20 år löpte ut.

Robert O'Neill är den andre Navy Seal-soldaten från operationen i maj 2011 som gett sig till känna. Han ska ha genomfört över 400 skarpa uppdrag i strid och dödat fler än 30 människor som pekats ut som måltavlor av USA, och för sina insatser förärats flera av de ädlaste medaljerna inom den amerikanska militären.

Totalt deltog 23 personer i tillslaget mot Usama bin Ladin.