Manifesterar för stoppad Findusflytt

Publicerad 2016-04-09

Stoppa nedläggningen av Findus i Bjuv. Det är budskapet i den manifestation som hålls i den skånska kommunen i dag, där både arga Bjuvbor, företrädare från facket och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson kommer att delta.

– Jag tror många människor känner att nu får det räcka. De här rövarna och piraterna, som man nästan kan likna dem vid, de måste sluta leka med människors liv, säger Hans-Olof Nilsson, förbundsordförande för Livsmedelsarbetareförbundet, till TT.

Sista mars kom beskedet till de anställda på Findus i skånska Bjuv – 450 personer varslades om uppsägning då produktionen av djupfrysta färdigrätter och grönsaker kommer att läggas ned. Istället ska den flyttas till Tyskland, hade ägarna Nomad Foods beslutat.

”Chockartat”

– Det var helt chockartat för alla, inte bara de som jobbar där utan också för alla odlare, det rör sig om 500 stycken som levererar till Findus, säger Nilsson.

Nu har Livsmedelsarbetarförbundet tillsammans med Livsklubben Findus Bjuv tagit initiativet till en manifestation för att stoppa nedläggningen. På plats kommer bland andra arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson vara.

Påtryckning

– Det visar på att man upprörs lika mycket av sådana här fasoner högt upp i samhället, att vi har regeringen med oss, säger Hans-Olof Nilsson.

Vad hoppas du att regeringen kan hjälpa till med?

– Först och främst handlar det om att sätta politisk påtryckning, att man inte ska genomföra det här. Det är viktigt för att få en annan lösning till stånd.

Beslutet att lägga ner i Bjuv motiveras av överkapacitet vad gäller produktion av frysta livsmedel inom Nomad Foods.

TT