Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Eyad, 39: ”Jag vill bara ha hit barnen”

Publicerad 2016-04-01

Eyad Shalaan, 39, kämpar för att få hit sina barn från krigets Syrien.

Men hårdare regler sätter stopp.

– Jag vill bara hålla dem i min famn och veta att de är trygga, säger han.

För femton månader sedan, i december 2014, flydde Eyad Shalaan från sitt hem i Damaskus i Syrien. Han ville fly till ett säkert och tryggt land för sina barns skull, så att de senare skulle kunna komma hit och få ett bra liv.

– Jag kom hit för mina barns skull, för att de skulle kunna få en utbildning, en bättre framtid och ett normalt liv, säger han.

Men det blev inte som planerat. Sedan det blivit svårare att få uppehållstillstånd genom anknytning är det i princip omöjligt för barnen att komma hit. 11-åriga Sarah och 13-årige Qussay är kvar i Syrien och för att komma till Sverige måste de ta sig till en svensk ambassad utanför Syrien.

– Vårt problem är att vi inte kan komma till ambassaderna eftersom vi är syrier. De flesta länderna är stängda för oss.

– Det är väldigt deprimerande, det är så svårt för mig allt det här, säger Eyad Shalaan.

”Var helt förgäves”

Eyad Shalaan flydde den långa och farliga vägen från Syrien till Turkiet och med båt över till Grekland. Därifrån tog han sig med olika färdmedel till Sverige. En resa han inte ville utsätta sina barn för.

– Jag kunde inte ta med mina barn den vägen. Jag ville inte att de skulle uppleva allt det där och det hade också varit farligt för dem.

Han lämnade därför barnen i Syrien så att de skulle kunna komma en tryggare väg senare, när han fått uppehållstillstånd.

Nu bor barnen hos Eyad Shalaans föräldrar, eftersom deras mamma är död.

– När jag tänker tillbaka på min resa från Syrien och hit så tänker jag bara ”varför gjorde jag det?”. Det var helt förgäves eftersom de ändå inte kan komma hit.

Kan bli hårdare regler

Eyad Shalaan och hans familj är inte ensam om att ha fastnat i regeländringarna. Antalet familjer som väntar på sina barn eller andra anhöriga är många.

På Röda Korset är man oroliga för att det ska bli ännu hårdare regler för anhöriginvandring eftersom ”det handlar om liv och död”.

– Det här är otroligt allvarligt, och det skapar en väldig otrygghet och stress, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Röda Korset.

Inom kort ska riksdagen fatta beslut om ännu ett nytt förslag om hårdare regler för anhöriginvandring.

– Tanken är att det ska begränsas vilka som har möjlighet att ta hit sina familjer, säger Ulrika Langels på Migrationsverket.

Enligt Ulrika Langels finns det inte mycket man kan göra om man är i Eyad Shalaans situation.

– Man måste försöka ta sig till en svensk ambassad för att kunna visa legitimation och fingeravtryck.

Vid årsskiftet fick Eyad Shalaan sitt uppehållstillstånd i Sverige och sedan dess har allt varit en lång kamp för att återförena familjen. Nu har han börjat plugga svenska, men han har svårt att koncentrera sig i skolan.

– Jag kan inte fokusera på något, jag kan inte må bra förrän jag har mina barn i min famn och de är trygga.

Det flyr de från – och så många får stanna i
Sverige