Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

I dag släpps Gryningspyromanen på fri fot

Publicerad 2016-04-26

Ulf Borgström, 52, fick hela Ystad att frukta gryningen – nu är skräcken tillbaka

I dag blev Gryningspyromanen, Ulf Borgström, 52 år, villkorligt frigiven.

Klockan 8.30 på tisdagsmorgonen meddelade anstalten Halls enhetschef Mats Ehn att Borgström smugits ut före den angivna tiden.

– Klienten som ni förmodligen väntar på finns inte längre på anstalten, säger Mats Ehn till Aftonbladets reporter.

Mats Ehn, enhetschef på anstalten Hall, vill inte svara på exakt vilken tid Ulf Borgström släpptes ut från anstalten.

– Inga kommentarer, säger han.

I tio års tid satte Ulf Borgström skräck i sin omgivning och misstänks ligga bakom ett hundratal bränder.

– Jag glömmer aldrig när det brann på tre ställen samtidigt i Ystad. Det var röklukt i hela staden. Det var oerhört obehagligt, säger Anders Mårtensson, 37 år, Ystadsbo.

Sent på kvällen den 1 december 2010 hör en kvinna på tredje våningen på Bollhusgatan i Ystad steg uppe på vinden. Hon blir inte orolig eftersom hon tror att det är en hyresgäst som flyttar sent.

När kvinnan slår upp ögonen 02.20 är känslan en annan. Nu hör hon snabba steg över vindstaket – som om någon skyndade ut. Hon känner röklukt och kliver upp. Första tanken är att hon har glömt ett stearinljus. Men något kvarglömt ljus ser hon inte. När kvinnan öppnar ytterdörren väller röken in i lägenhet. Hon stänger snabbt igen.

Klockan 02.45 håller Torbjörn Lindén, yttre befäl vid räddningstjänsten i sydöstra Skåne, 80 kilometer i timmen på Österleden. Blåljusen blinkar ihärdigt mot den snötäckta trottoaren. Vid S:t Knuts torg bromsar han något och svänger sedan hastigt upp på Lingsgatan. Han parkerar på busstorget och hoppar ur. Blicken söker sig upp mot hustaket. Där virvlar snön omkring i blåsten. Inte ett spår av någon brand. Men polispatrullen på plats försäkrar honom om att han har kommit rätt – en fullt utvecklad brand rasar på vinden i hyreshuset.

– Jag ber polisen om hjälp att evakuera. Min stab och poliserna går in hyreshuset och börjar knacka dörr, säger Torbjörn Lindén.

Kort därefter knackar polis på hos kvinnan på tredje våningen. Hon måste ut förklarar man.

Kvinnan skyndar ut genom trappan. Röken sticker i ögon och hals. En bit ned i trappan drabbas kvinnan av andningssvårigheter. Hon lyckas till slut ta sig ut och ser då ett stort antal brand- och polisbilar utanför huset.

17 personer evakuerades från hyreshuset och fick tillbringa natten i ett närliggande museum.

Ett stort antal poliser befann sig i centrala Ystad denna natt. Spaningsobjektet var Ulf Borgström – en man med ett gediget brottsregister som varit misstänkt för ett stort antal bränder. Nu misstänkte polisen att han skulle slå till mot någon myndighets- eller kulturbyggnad i centrala Ystad. Istället började det brinna i hyreshuset ovanför det anrika Fridolfs konditori – känt från Wallanderfilmerna. Torbjörn Lindén är i dag tacksam över att polisen var på plats.

– Det är väldigt allvarligt att det brinner i ett hyreshus. Hade de inte upptäckt branden så hade den kunnat sprida sig med risk för personskador. Ett trettiotal personer bodde här, säger Torbjörn Lindén.

Ulf Borgström har svarta tubsockar utanpå skorna när han grips. Två poliser ser honom lämna hyreshuset på Bollhusgatan. Kort därefter känner de att det luktar brandrök. Den ena av dem tar upp jakten till fots på Borgström medan kollegan stannar kvar vid huset och slår larm.

Ulf Borgström grips i höjd med Hotell Continental. I polisförhör förklarar han senare att han trätt på tubsockarna på skorna för att få bättre grepp i snön. Det köper inte polisen. I stället hävdar utredarna att han gjort det för att dölja sina fotspår.

Det är inte sockorna som fäller honom. Istället är det fibrer från en matta som kan knyta Borgström till branden på vinden. Mattan hittas av brandmän under röjningsarbetet på vinden. Och när SKL undersöker kläderna Borgström bar under natten finner man samma vita fibrer.

Den 8 april 2011 döms Ulf Borgström till åtta års fängelse i Ystads tingsrätt för grov mordbrand.

I dag, fem år och 18 dagar är han en fri man, villkorligt frigiven.

Frågan på mångas läppar är – kommer han att fortsätta?

Ulf Borgström uppgav, via sin advokat, så sent som för fem dagar sedan till Aftonbladet att han nu vill leva ett normalt liv i lugn och ro. När Borgström yttrar detta sitter han på säkerhetsanstalten Hall utanför Södertälje. Där avtjänade han sina sista dagar i fängelse sedan han begärt att få bli förflyttad från anstalten Salberga.

Under tiden på Salberga lät det annorlunda när Borgström uttryckte sig om framtiden.

– Det ska brinna igen, sa han då.

Uttalandet kommer under en intervju med Kvällspostens reporter Micke Ölander som besöker anstalten. Borgström är mycket missnöjd med hur han behandlas av kriminalvårdarna på Salberga. Han visiteras för hand fyra gånger om dagen – varje gång han ska till och från arbetsträningen och vid lunchrasten. Då tar kriminalvårdarna på hans könsorgan.

– Han ser det som om ett övergrepp. Att bli tagen på könsorganen fyra gånger om dagen – det är något som vem som helst kan uppleva som en form av sexuella trakasserier, säger hans advokat Viktor Svartz till Aftonbladet.

Borgström erbjuder sig istället att klä av sig naken och visa att han är ren. Det godtas periodvis. Men sedan tvångsvisiteras Borgström återigen.

– I det här fallet blir det en helt onödig provokation. Det kan stjälpa all den rehabiliterande verksamhet som har lagts ned, varnar Viktor Svartz.

Dan Granvik, tidigare specialist på brandutredningar vid länskriminalen i Malmö, är orolig för vad som kommer att hända när Borgström släpps. Han tror att det kommer att fortsätta brinna i Borgströms spår.

– Får han bara en anledning till att hata något i samhället så går han igång. Han har nyligen uttryckt sig i media om att han ska hämnas. Nu är det kriminalvården som kommer att bli den nya måltavlan. Jag är ganska säker på att han kommer fortsätta.

Dan Granvik är den utredare som kommit närmast Ulf Borgström. Han glömmer aldrig första mötet 2008.

– Kollegorna hade sagt att ”det är inte lönt att du går in och förhör honom. För han svarar inte.” Så därför var jag dåligt förberedd. Det ska man naturligtvis inte vara. Jag blev därför väldigt förvånad att han pratade. Han pratade länge med mig. Uppemot en och en halv timme.

Ulf Borgström erkände inga brott men berättade saker som hjälpte Dan Granvik att lägga pusslet kring honom.

– Han är ganska påläst och kan mycket. Jag vet att man har testat intelligensen och den ligger lite över medel. Det märks tydligt. Det är bara synd att han inte har förvaltat den på ett bättre sätt. Han har erbjudits utbildningar inom databranschen och annat. Men det har tydligen inte passat.

Ljus och en toalettrulle har varit vanliga vapen för Borgström. De göms under bråte i närheten av en träfasad. På så vis kan det dröja länge innan den verkliga branden startar.

– Han är känd för fördröjande verksamhet. Det kan gå ända upp till nio timmar innan det tar fyr. Då kan han vara många mil därifrån när det börjar brinna. Så lång fördröjning gör också bevisfrågan väldigt svår.

Dan Granvik är pessimistisk till att Ulf Borgström ska ha rehabiliterats. Hans erfarenhet är att grova brottslingar brukar lugna ned sig med åren. Men Borgström har inte visat några sådana tecken än. Dan Granvik hade hoppats på ett annat utfall när domen föll.

– Jag tillhör den skaran som tycker han borde fått en annan dom. Jag tycker att det är på tok för tidigt.

Ulf Borgström har varit misstänkt för hundratals bränder. Men har sällan blivit fälld. I de flesta utredningar har problemet varit bevisningen. Elden har gått hans väg och sopat igen alla spår. Bara en handfull utredningar har lett till åtal.

2003 åtalas han för att med ett brinnande ljus ha försökt anlägga en brand i Heliga Trefaldighetskyrkan i Kristianstad men frikänns.

2004 dömer Kristianstads tingsrätt honom till sju års fängelse för grov mordbrand i Västra Vemmenhög. Turistattraktionen Nils Holgersson-gården ödelades i en anlagd brand.

Men Borgström överklagade och friades av hovrätten. Enligt domen kunde man inte utesluta att någon annan tagit sig in i byggnaden och tänt på.

2006 döms han till tre års fängelse för försök till grov mordbrand i Dalarna.

Under nästan 10 års tid lekte Borgström en katt och råtta lek med polisen. I en utredning som Rikspolisstyrelsen genomfört framgår det att kostnaden för bevaka och utreda Ulf Borgström har varit cirka en miljard kronor. Under en period punktmarkerades Borgström.

– Det var lustigt att se hur polisen följde honom på två meters avstånd. Alla i Ystad såg det. Ibland stack han. Jag såg en gång hur han drog iväg. Då cyklade en konstapel efter och den andre sprang efter till fots, berättar Torbjörn Lindén.

Hotfulla uttalanden är vardagsmat för både poliser och häktesvakter som mött Ulf. Han har också erkänt bränder som han aldrig misstänkts för.

– Jag är skyldig till minst tvåhundra mordbränder men har aldrig blivit gripen. Lik är inga problem. Jag har åstadkommit många fler bränder än tidningarna har skrivit om. Polisen vet men vågar inte gå ut med det.

Uttalandet kom när Borgström satt häktad i Trelleborg och finns återgivet i boken ”Gryningspyromanen – från mobbad tonåring till Sveriges värsta mordbrännare”.

Epitetet Gryningspyromanen fick Ulf Borgström av media eftersom många bränder började just i gryningen. Men att kalla honom pyroman är egentligen missvisande. Istället för att tjusas av eldens lågor drivs Ulf Borgström av hämnd. Han ska hämnas på samhället och på polisen som han hatar.

Det bekräftar en släkting till Borgström. Släktingen kallar Borgström en typ av terrorist. Och menar att Ulf Borgström hämnas eftersom han anser att samhället har svikit honom. 

Även Ulfs egen bror har blivit utsatt för hans vedergällning. När det framkom att brodern och Ulfs fru haft en affär brast det. Resultatet blev över fem liter diesel i broderns lägenhet. Dieseln hade hällts in i brevinkastet. Efter dieselattacken bröt brodern med Ulf. Rädslan vägde tyngre än blodsbandet.

– I dag är jag tacksam över att det hände. Det fick mig att välja en annan väg i livet, säger brodern.

Borgström och brodern hade affärer ihop och 1991 startade de företaget Sweden Teledata, Bröderna Borgström HB. Som, enligt brodern, i huvudsak gick ut på att folk ringde ett betalnummer via ett modem för att kunna hämta ut olika dataprogram. Som exempelvis tilläggsprogram till Windows. Brodern uppger att det var ett försök från hans sida att få rätsida på Borgström.

Men det slutade med att Televerket stängde ned deras verksamhet efter som man ansåg att de hade sysslat med bedrägeri.

Brodern menar att det är en av anledningarna till att Borgström började elda. Televerket anklagade dem på felaktiga grunder och stängde den verksamhet som bröderna livnärde sig på.

– Ulf blev jäkligt förbannad. Det var en bra affärsidé vi hade och den stoppade man. Det var då han gav upp.

En annan förklaring kan vara barndomen. Båda pojkarna misshandlades dagligen och grovt av sin styvfar.

– Det var mordförsök. På både mig och Ulf. Så var det.

Dessutom hamnade pojkarna snett i skolan och utsattes för kraftig mobbing. Ulf drabbades värst och mobbades ända upp i högstadiet. Brodern är i dag bitter över hur lärarna hanterade situationen.

– De sa ”ni är ju udda och det provocerar”. Vi fick liksom skylla oss själva tyckte man.

En gång bad brodern läraren att titta ut genom fönstret för att själv se vad som hände. Mycket riktigt fick han ett slag av en annan elev så fort han visade sig på skolgården. Lärarens kommentar efter det var ”ja, men du är ju annorlunda”.

– Vi blev känslomässigt skadade. Jag tror att Ulf har försökt att hantera det genom att stänga av och exploatera sin omgivning. Det blev hans överlevnadsstrategi.

Han hoppas nu att Ulf har lugnat sig och gör ett försök att leva ett vanligt liv.

Vad tror du kan få honom att ändra sig?

– Om alla frimärkssamlare i Sverige ställde upp och skickade några av sina frimärken till honom. Då skulle han kanske hålla sig. Det var ett hårt slag för honom när han blev av med sin samling. Den var visserligen delvis stulen men han såg det inte så.

Enligt brodern ska Borgström flera gånger ha sagt att frimärkssamlingen var hans pensionsförsäkring. Och att han planerade att lägga av med sin kriminalitet i 50-årsåldern.

Hur det blir med det återstå att se. En sak är klar. I Ystad bävar många för vad som kommer hända när Borgström är en fri man.

– Folk här är rädda för honom. Man vet inte vad en sådan person kommer att hitta på. Jag tror kanske att han kommer hålla sig lugn i början, säger Anders Mårtensson, Ystadbo.

– Jag tror att det bara är en fråga om när och var han kommer att slå till – inte om. Många undrar om han tänker komma tillbaka hit, säger Kristina Wood, även hon boende i Ystad.

Det är i dagsläget oklart var Ulf Borgström kommer att bosätta sig. Enligt Cathrin Ahlgren, chef för frivården region Norr, har han precis som andra grova brottslingar fått ha synpunkter på var han ska bo.

– En kommun får inte neka en intern hjälp. Men sedan kan det finnas andra saker som sätter stopp, så som bostadsbrist. Vi för också ett resonemang med den intagne om var vi anser det bäst att slå sig ned. Men i slutändan är det alltid den enskilde som avgör, säger hon.

Hon vill inte uttala sig i det enskilda fallet Borgström. Men säger att generellt har grova brottslingar som släpps villkorligt en övervakare i cirka ett års tid. Denne ska man höra av sig till minst en gång i veckan.

Cathrin Ahlgren menar att den första tiden brukar vara kritisk. Den kommer att vara avgörande för hur det kommer att gå.

– Går det bra de första två månaderna så brukar det gå vägen. Börjar det bra så brukar det fortsätta så.