Demokrater rök ihop om Obama

Publicerad 2016-02-12

Clinton bedyrade sin vänskap till nuvarande presidenten Sanders: Slag under bältet

NEW YORK. I natt brände det slutligen till ordentligt mellan Hillary Clinton och Bernie Sanders.

Om Barack Obama.

Clinton ägnade en stor del av debatten i Wisconsin åt att framhålla sina nära band till presidenten och irriterade sin rival med påståenden om att han varit illojal mot partivännen i Vita huset.

– Ett slag under bältet, menade Sanders.

Blott 48 timmar efter att vallokalerna i New Hampshire stängde möttes alltså de demokratiska presidentkandidaterna Hillary Clinton och Bernie Sanders i ny debatt i natt –  den här gången på Wisconsin-universitet i Milwaukee.

Den var länge påfallande lik de tidigare dueller de utkämpat. De var fortsatt oeniga om Clintons kopplingar till Wall Street, om hur kriser som den i Syrien ska lösas och om vilket hälsovårdssystem USA ska ha. Sanders framhöll än en gång att man måste våga utmana de mäktiga försäkringsbolagen och införa fri sjukvård av europeisk modell, Clinton replikerade att det är en reform som inte går att genomföra och att det därför är klokare att försöka bygga vidare på ”Obamacare”.

– Vi ska inte utfästa löften vi inte kan hålla, påpekade hon i ett av många uppenbara försök att framställa sig själv som den mer pragmatiska och jordnära av de två.

Men ordväxlingarna var som vanligt respektfulla och tonen mild – i synnerhet jämfört med hur det brukar vara under sluggerfesterna på den republikanska sidan.

Märkbart irriterad

Precis i slutet hände dock något. Clinton hade ägnat hela debatten åt att hyllla, och framhålla sina nära band till, Barack Obama – givetvis för att han fortfarande är mycket populär bland viktiga väljargrupper, särskilt den afro-amerikanska, i Nevada och South Carolina; de delstater som röstar härnäst – och anklagade plötsligt Sanders för illojalitet visavi presidenten.

– Du har kritiserat honom och beskrivit honom som misslyckad. Jag tycker det är fel. Presidenten får inte tillräckligt mycket cred för vad han åstadkommit, dundrade hon.

Den 74-årige Vermont-senatorn blev märkbart irriterad.

– Det där var ett slag under bältet, menade han.

– Jag är mycket nära vän med president Obama och har jobbat med honom i åtskilliga frågor. Men det här är fortfarande en demokrati och man har rätt att vara oenig med sin president.

Clinton gav sig dock inte.

– Det är en sak att vara oense, en annan att beskriva honom som misslyckad, menade hon.

Oklara effekter

Sanders konstaterade därefter att det inte var han som stred mot Obama i primärvalet för åtta år sedan.

Det replikskiftet kan ha varit det mest infekterade på den demokratiska planhalvan under hela valrörelsen.

Vad det fick för effekter är oklart.

Nästa nomineringsmöte äger rum i Nevada 20 februari.

Då visar det sig om Sanders momentum från New Hampshire fått opinionen att svänga även där – eller om Clinton lyckats befästa det övertag väljarundersökningarna visat på ända sedan i somras.

ANNONS