”Vi gör allt för att betala i tid”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-08

Försäkringskassans nya generaldirektör Adriana Lender chattade med Aftonbladets läsare om försenade utbetalningar

Försäkringskassan gör allt de kan för att betala ut pengarna i tid.

Det sa F-kassans nya generaldirektör Adriana Lender när hon chattade på aftonbladet.se.

Samtidigt förstår hon det missnöje som finns.

– Jag förstår att de som får vänta på sina utbetalningar är missnöjda. Det skulle jag nog själv vara.

BJörn säger: Hej! Jag tycker det är omänskligt och förnedrande med dessa förseningar. Att det kan gå till så i detta Sverige. Hur kommer du att agera? För jag som medborgare och förälder kräver förbättring. Och det måste ske snabbt.
Adriana Lender säger: Hej Vi arbetar ständigt med att förbättra vår service till medborgarna. Ser man över ett antal år har vi blivit bättre på många områden. Det betyder inte att vi är nöjda, för dem som ändå råkat ut för försenade utbetalningar är det förstås ett jätteproblem. Vi inser det och gör allt vi kan.
danne säger: Hej, varför är det så lång handlägningstid hos er? För rimligtvis så ska ju alla ha ränta och retroaktiv ersättning.
Adriana Lender säger: Hej Vi handlägger de allra flesta ärenden inom 4-6 veckor. I somras hade vi stora problem som innebar betydligt längre handläggningstider, det har vi nu rättat till.
säger: Mona Lisa säger: Hej. Vilka verktyg har du med dig i lådan för att bota den sjukdom FK idag lider av? Med sjukdomar menar jag långa handläggningstider, felaktiga beslut, bortslarvade handlingar, utbrända och stressade handläggare, ett rättsosäkert försäkringsbolag. ..
Adriana Lender säger: Under 2009 är det viktigt att organisationen får lugn och ro för att stabilisera verksamheten. Många medarbetare har bytt arbetsuppgifter och är nu varma i kläderna. Det betyder att våra handläggningstider kan minska och att vi kan fokusera på kvalitetsfrågorna.
bozo säger: Hej, varför inte betala ut ett förskott till alla sökande så kan ni i efterhand reglera ev skuld/tillgodohavanden. Det tycker jag låter humant.
Adriana Lender säger: Det får vi inte göra.
säger: Hej, vad tänker du göra med alla människor som blir utan försörjningsmöjlighet tack vare nya sjukförsäkringsreglerna?
Adriana Lender säger: Hej Vi gör bedömningar av arbetsförmågan enligt det nya regelverket. Vi kan ännu inte säga om de nya reglerna kommer att medföra att människor ställs utan försörjning. Avsikten är att de som kan ska kunna gå tillbaka till arbete. Vi följer naturligtvis utvecklingen och rapporterar till regeringen.
Gustav säger: Varför betalar ni inte ut ränta i del fall utbetalningarna blivit försenade? Det blir inte mycket i ränta, men det kan kanske täcka en del av räntekostnaderna ifall man blir tvungen att ta ett banklån.
Adriana Lender säger: Det får vi inte göra enligt reglerna.
Blivande Pappa säger: Kommer jag och min sambo också behöva vänta lika länge på vår ersättning som många andra verkar få göra och om det är så vad gör vi med räkningarna vi inte kan betala?
Adriana Lender säger: Hej Det hoppas jag verkligen inte. När det gäller föräldrapenning är väntetiden 4 - 6 veckor. När det gäller tillfällig föräldrapenning så är väntetiden längre, men det beror oftast på att vi inte kan betala ut eftersom vi inte fått in alla handlingar - t.ex. "dagis-intyg".
life säger: Min tjej ringde och skulle ha sina pengar innan vi skulle resa iväg. Hon hade redan väntat 5 veckor men fick till svar att hon fick vänta minst 2-3 veckor till på grund av förlängd handläggningstid. Hon lade på och ringde på nytt upp en ny handläggare som fixade det så hon hade pengarna ett par dagar efter...hur kan det vara så omöjligt för vissa handläggare men möjligt för andra???
Adriana Lender säger: Det var väl bra att det ordnade sig för din tjej.
Tobias säger: Hur ska de barnfamiljer och ensamstående föräldrar som kanske är sjukskrivan klara sig om de inte får sina pengar utbetalade i tid? Är det rätt att de ska behöva låna och när de väl får pengar så måste de betala skulderna först, det blir ju en ond cirkel.
Adriana Lender säger: När det gäller lagar och regler så har vi att tillämpa det som riksdag och regering beslutar.
Erik säger: Hur kommer ni att ersätta de som fått vänta så länge på sina pengar?
Adriana Lender säger: Hej Just nu har normala handläggningstider för utbetalningar av sjukpenning - det betyder att man får sin utbetalning samtidigt som löneavdraget görs. Ersättning för sena utbetalningar får vi inte göra, men det är viktigt att komma ihåg att man får pengar från när man ansökt.
säger: Varför gjordes den här omorganistationen? Varför inte bara förbättra de försäkringsområden som låg värst till. Då kanske inte så många handläggare hade behövt sägas upp och de som är kvar inte behöver må så dåligt.
Adriana Lender säger: Omorganisationen var nödvändig för att göra Försäkringskassan till en modern myndighet. Att göra den i delar hade nog blivit både dyrt och dåligt.
säger: Varför skall de sjuka betala omstruktureringen som fk gjort?
Adriana Lender säger: Så skulle inte jag vilja beskriva det, även före omorganisationen fanns det problem. Vi satsar nu på att stötta dem som är sjuka länge och behöver extra hjälp - genom så kallade personliga handläggare.
säger: Bengt säger: Anser du att det nya regelverket som regeringen har beslutat om är realistiska eller gör bara FK som regering säger och ingen, varken FK eller regeringen bryr sig om konsekvenserna?
Adriana Lender säger: Försäkringskassan tillämpar, som alla andra statliga myndigheter, det regelverk som riksdag och regering beslutat. Vad de nya sjukförsäkringsreglerna innebär i praktiken kan vi inte värdera förrän det gått en betydligt längre tid. Vi följer utvecklingen och rapporterar till regeringen.
andre säger: Hej Adriana. Om en privatperson inte sköter sina betalningar hamnar man i världens fälla och får anmärkningar som tar lång tid att sudda ut, om nånsin. Varför gäller inte det åt andra hållet?
Adriana Lender säger: Jag förstår din synpunkt och vi gör allt för att betala ut pengar i tid, så att den situationen inte ska uppstå.
säger: ingegerd säger Har man gjort någon konsekvensbeskrivning innan man gjorde omorganisationer och införde nya regler
Adriana Lender säger: Hej När det gäller omorganisationen så finns omfattande konsekvensbeskrivningar och vi var medvetna om att det var en stor förändring där många bitar skulle falla på plats. När det gäller de nya reglerna i sjukförsäkringen så är det en fråga för regering och riksdag.
Blivande Pappa säger: Du skriver att omorganisationen gjordes för att göra FK till en modern myndighet. Då undrar jag om det är modernt att behöva vänta 4-6 v på betalning? Själv kan jag granska ett ärende och föra över pengarna så du har dom idag eller senast imorgon....
Adriana Lender säger: Utbetalning av försäkringsersättning är tänkt att ersätta inkomstbortfallet. Det är också viktigt att vi måste göra vissa kontroller och granskningar innan vi betalar ut ersättning.
markus säger: Hej, vad tror du är anledningen till att svenska folket är missnöjda med fk? Om du satt i samma sitts som vissa gör hur skulle du själv tycka om fk??
Adriana Lender säger: Vi gör regelbundet kundundersökningar och guskelov är de flesta nöjda med Försäkringskassan. Men för dem som får vänta på utbetalningarna förstår jag att de är mycket missnöjda. Det skulle jag nog vara själv också.
mia säger: Jag måste få säga att jag är faktiskt helnöjd med era insattser, allt har alltid fungerat för mig.Snabbt och trevligt bemött har jag blivit, hur kan det komma sig att det är så olika?
Adriana Lender säger: Tack för berömmet! Vi jobbar för att alla ska uppleva kontakterna med oss lika i hela Sverige.
säger: När en läkare sjukskriver så borde detta ju gälla. Men NEJ då skall Ni bedöma om man kan jobba eller inte. VARFÖR behöver man då gå till en läkare.
Adriana Lender säger: Läkarens utlåtande är en viktig del när Försäkringskassan bedömer arbetsförmågan. Men det finns många som har en sjukdom, men som kan arbeta ändå.
säger: Hej. Kan du förklara för mig varför ert system inte fungerar. Fattas det handläggare, är det ert datasystem som inte är ok eller vad är det som ställer till elände? Vad krävs för att ni skall leva upp till era skyldigheter gentemot Sveriges medborgare?/ Atto
Adriana Lender säger: Försäkringskassan betalar ut 436 miljarder om året. De allra flesta betalningarna kommer fram till rätt person i rätt tid. Vi vet att vi behöver arbeta vidare med att det ska bli så för alla medborgare. I dagsläget behöver vi mer pengar och förbättrade datasystem behövs alltid.
Fia säger: Varför tar FK:s ledning inte större ansvar för en svår arbetssituation efter omorganisation utan istället pressar personalen mer och mer? Är ledningen klar över hur många i personalen som mår dåligt och vad kommer att göras åt detta?
Adriana Lender säger: Som du kanske vet är jag ny på mitt uppdrag. Jag känner stort ansvar för medarbetarnas arbetsmiljö och ska göra allt jag kan för att tillsammans med myndighetens övriga ledning förbättra situationen.

aftonbladet.se