Polisen kräver att få tyngre vapen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-28

”Det är ett helt annat klimat i Göteborg nu”

På bilden ses tungt beväpnad polis från insatsstyrkan. Nu kräver även piketstyrkan att de ska få tillgång till prickskyttegevär.

Polisen har inte vapen nog att klara av det hårdnande samhällsklimatet.

Det menar polisfacket som kräver att piketstyrkan i Göteborg ska få tillgång till prickskyttegevär.

Sedan tidigare har Rikspolisstyrelsen (RPS) sagt nej till att piketstyrkorna ska få tillgång till så kallade taktiska förstärkningsvapen. I dags-läget används de bara av Nationella insatsstyrkan.

Men polisfackets skyddsombud i Göteborg har drivit frågan vidare.

– Vi har lite svårt att köpa Rikspolisstyrelsens beslut. Det är ett helt annat klimat i Göteborg nu än för tio år sedan och vi har mängder av exempel där piketpoliserna har blivit beskjutna, man får känslan av att de inte vet något om polisernas arbetssituation, säger Anders Carlsson, huvudskyddsombud för polisen i Västra Götaland.

Anders Carlsson pekar ut situationer där polisen ska göra ingripanden mot personer som anses farliga som extra kritiska.

Han menar att en polis med prickskyttegevär och kikarsikte skulle kunna bevaka terrängen där kollegorna ska fram.

– Risken i dag är att poliserna måsta avvakta eftersom det är en fara för liv och hälsa att agera. Och att kalla ner Nationella insatsstyrkan kan ta flera timmar.

Sedan tidigare har polisen kontaktat arbetsmiljöverket för hjälp i frågan. Nyligen skickade de ett yttrande till RPS där de kräver de att redovisar vilka konsekvenser deras beslut kommer att få för polisernas säkerhet.

– Vi ska inte avgöra vilka vapen en polis ska ha, men om de vapen som finns inte ger tillräckligt skydd, kan vi ha en åsikt om hur arbetsgivaren får använda sin personal i sådana lägen, säger Tin Westermark, jurist på Arbetsmiljöverket.