Västledare manar till skydd av civila i kriget

TT

Publicerad 2023-10-23

Flera ledare, däribland USA:s president Joe Biden och Frankrikes president Emmanuel Macron, har talat i telefon, uppger Vita huset.

Ledarna för USA, Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Kanada och Italien uppmanar till skydd av civila och stödjer samtidigt Israels rätt att försvara sig i kriget med Hamas. Det framgår av ett uttalande som finns på Vita husets hemsida.

Ledarna, däribland USA:s president Joe Biden och Frankrikes president Emmanuel Macron, manar efter det samtal de har haft med varandra till efterlevnad av internationell humanitär rätt, enligt uttalandet.

De välkomnar frigivningen av två personer som hade tagits som gisslan av terrorstämplade Hamas i attacken på Israel den 7 oktober och kräver en omedelbar frigivning av de hundratals ytterligare som hålls i fångna.

Ledarna framhåller att de ska samordna stöd för sina medborgare i regionen, särskilt de som vill lämna Gaza.

De välkomnar att de första humanitära konvojerna nått Gaza och åtar sig ”att säkerställa hållbar och säker tillgång till mat, vatten, medicinsk vård och annan hjälp som krävs för att möta humanitära behov”, enligt Vita huset.

Länderna fortsätter de diplomatiska ansträngningarna för att förhindra att konflikten sprider sig, för att bevara stabiliteten i Mellanöstern och för att arbeta för en ”politisk lösning och varaktig fred”, skriver Vita huset om samtalet.