Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Rekordslagnings-feber i Nigeria efter matlagningsmaraton

Publicerad 2023-07-17

Hilda Baci slog rekordet i att stå längst tid framför spisen.

Afrikas folkrikaste land vill slå fler världsrekord.

Nu uppmanar Guinness World Record Nigeria att ta det lugnt med försöken att slå rekord.

– Vi föreslår att en rekordtitel godkänns först, skriver GWR på Twitter.

Nigerianska kocken Hilda Baci blev en nationell sensation i maj när hon slog rekord i längst tid framför spisen. Under fyra dagar lagade hon mat i sammanlagt 100 timmar, med fem minuters paus efter varje timme. Världsrekordet på 93 timmar och 11 minuter slog det förra rekordet med fem timmar, som uppmättes i Rewa i Indien 2019.

– Jag visste bara att jag var tvungen att göra något som är speciellt för att sätta mig själv, Nigeria och unga afrikanska kvinnor på kartan, sa hon strax efter världsrekordet.

Bacis matlagningsmaraton slog Nigerias 200 miljoner invånare med häpnad när politiker och kändisar kom förbi köket för att heja på henne.

Fler vill slå rekord

Sedan kocken Hilda Baci slog rekordet vill nu fler och fler i Nigeria slå nya rekord i Guinnes World Records.

Flera lokala medier rapporterar om att ungefär 1 500 ansökningar inkommit sen Bacis rekord.

Bland de lyckade försöken än så länge finns en gospelsångare som sjungit i 200 timmar i sträck, en som lyckats live-streama en video på Instagram under 100 timmar och en massös som försökte massera människor i 75 timmar, men kollapsade efter 50 timmar.

Enligt BBC:s Afrikakorrespondent Richard Hamilton finns också ett rekord slaget av en DJ som spelat 243 timmar i sträck.

Ett försök slutade med att regeringen lade sig i när en person som kallar sig ”Sugartee” försökte hålla den längsta hångelsessionen. Regeringen avslutade kyssrekordet och kallade det för ”ohälsosamt och omoraliskt”.

Arkivbild. Domare från Guinness World Record i London.

GWR: ”Lugna er”

BBC:s Richard Hamilton uppger att Guinness World Records nu försöker lugna ner landets olika rekordförsök. Bland annat för att personer inte ska riskera sin hälsa i de våghalsiga försöken.

”Vi älskar entusiasmen, men vi föreslår att en rekordtitel godkänns innan ni försöker er på det”, skriver GWR på Twitter.