Efter militärens röstkupp: Thailand i limbo
Publicerad 2023-07-13
Efter torsdagens parlamentsomröstning är Thailand i valkaos.
Utan ny premiärminister och med ovisshet kring nästa omröstning är folkligt vrede inte osannolikt.
– Vi är ledsna och besvikna. Jag känner mig hjärtekrossad, säger Waewmanee Saikaew, restaurangägare i Bangkok, till Aftonbladet.
Den 14:e maj i år vann ledaren för Thailands reformvänliga parti Move Forward, Pita Limjaroenrat, det thailändska valet.
Men trots att han fick 66 procent av folkets röster i valet kan han inte bli premiärminister.
– Folk är upprörda. Det känns konstigt att parlamentet bara kan sätta stopp för en person som majoriteten av folket har valt, säger Waewmanee Saikaew.
Limjaroenrat blockerades nämligen av militär-utsedda senatorer.
Militären sätter stopp för demokratin
Enligt Thailands valregler, som skrevs efter Militärkuppen 2014, behöver Limjaroenrat en majoritet i parlamentet för att bli premiärminister.
Militären har makten att utse 250 senatorer. De utgör en tredjedel av parlamentet som har 750 platser sammanlagt.
Av dessa senatorer röstade bara 13 för den folkkäre ledaren.
Pita Limjaroenrat fick i slutändan 324 av de 375 nödvändiga röster han skulle behövt för att få majoritet – 51 röster från en seger.
Hot mot monarkin
Move Forward hade gått till val med löften om stora reformer, bland annat att bryta upp monopol, avskaffa värnplikten, ta bort militärens inflytande från politiken.
Det löfte som fått mycket uppmärksamhet är partiets planer på att ändra en sträng lag som förbjuder kritik av monarkin.
Vissa anklagade honom därför för att riskera kaos och för att försöka underminera kungafamiljen.
"Det är tydligt att denna operation syftar till att störta kungahuset. Hur kan vi, senatorerna, stödja dig i att göra detta?" sade en senator, Seree Suwanpanont.
Nyval
Två dagar har avsatts nästa vecka för en ny omröstning, och Limjaroenrat kan ställa upp igen.
Det är troligt att Move Forwards koalitionspartner Pheu Thai, det parti som förknippas med exilledaren Thaksin Shinawatra, kommer att lägga fram en kandidat för antingen den andra eller tredje valomgången.
I ett tal efter omröstningen uttryckte Limjaroenrat att han accepterade resultatet men att han inte tänker ge upp.
"Tack för de 13 rösterna (från senatorerna) som är modiga nog att återspegla folkets röst", sa han.
"Jag förstår att det finns mycket press på dem, liksom flera incitament som inte gjorde det möjligt för dem att rösta i linje med folket. Men jag ger inte upp, jag kommer att lägga upp en ny strategi."
Motvind och anklagelser
Innan torsdagens val hade Thailands författningsdomstol övervägt att stänga av Pita Limjaroenrat från valet efter diverse anklagelser.
Bland annat hade klagomål lämnats in till Thailands valkommission som hävdade att ledaren inte var kvalificerad att ställa upp som lagstiftare på grund av sitt tidigare ägande av aktier i ett medieföretag, vilket bryter mot valreglerna.
På onsdagen rekommenderade kommissionen att han skulle diskvalificeras. Om Limjaroenrat åtalas och döms kan han förbjudas att verka inom politiken och riskerar fängelse.
Förmodade gatuprotester
Experter förmodar att folkets vrede kommer att öka under torsdagskvällen och natten.
Myndigheter hade inför torsdagens val även gått ut med ökade säkerhetsåtgärder ifall protester skulle bryta ut.
– Det vore väldigt sorgligt för Thailand om den konservativa armé- och monarkistödjande eliten vid makten lyckas använda demokratins institutioner för att spärra valets vinnare från regeringsmakten, säger Eva Hansson som är sydostasienforskare till TT.
Trots motvinden är Waewmanee Saikaew hoppfull.
– Framtiden är oviss. Allt kan hända. Men jag känner mig ändå hoppfull. Det kommer nog komma en motrörelse mot de krafter som blockerar oss, säger hon.
Hon menar att motståndet inte nödvändigtvis kommer att ske genom gatuprotester.
– Vi mobiliserar oss på andra sätt. Vi utbildar oss för att förbli kritiska. Och det kommer definitivt att bli protester online, det är jag säker på, säger Waewmanee Saikaew.