Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Torpeder från andra städer försvårar för polisen

TT

Publicerad 2023-09-19

Gängen rekryterar personer från andra delar av landet för att begå grova våldsbrott i Uppsala, vilket försvårar polisens arbete med att stoppa våldsvågen i staden.

– Om det dyker upp individer som vi inte har på vår karta så blir det mycket svårare, säger Jale Poljarevius, underrättelsechef i region Mitt, till TT.

Bara i september har sex händelser inträffat i Uppsala som kan kopplas till den senaste tidens våldsvåg i staden.

Bakgrunden till det eskalerade våldet, som främst drabbat Uppsala- och Stockholmsområdet, ska enligt medieuppgifter vara en intern konflikt inom det kriminella Foxtrotnätverket, som leds av Rawa Majid, även kallad “Kurdiska räven”.

– Jag vill inte gå in på de delarna, men jag kan säga att vi har gjort vissa fynd och beslag som gör att vi inte kan utesluta att det här kan kopplas till en enda enhet, säger Jale Poljarevius.

”Mycket svårare”

De senaste veckorna har det bland annat skett fyra skjutningar, varav två med dödlig utgång, i Uppsala. I flera av fallen tycks måltavlorna ha varit anhöriga till gängkriminella.

Efter en av skjutningarna, i stadsdelen Stenhagen den 14 september, sitter två unga män hemmahörande i Skåne häktade misstänkta för mordförsök respektive medhjälp till mordförsök. Även en pojke greps, också han från Skåne, men är sedan dess släppt på fri fot.

Att gängen rekryterar personer från andra delar av landet att begå grova våldsbrott har blivit allt vanligare och försvårar polisens arbete, enligt Jale Poljarevius.

– Om det dyker upp individer som vi inte har på vår karta så blir det mycket svårare, säger han och fortsätter:

– Det enda som återstår för oss då är att jobba aktivt med profilering – hur en mördare eller bombman ser ut, hur den är klädd och vad den har för utrustning.

TT: Är det en medveten strategi av gängen?

– Det är helt klart uppsåtligt, men jag tror inte att det var så från början. Vi har monterat ned ganska många så kallade A- och B-aktörer, det vill säga möjliggörare och utförare, och i och med att det är tomt i de leden så plockar man in nya personer som fyller dem, säger Jale Poljarevius.

20 frihetsberövanden

Sedan midsommar har polisen i Uppsala frihetsberövat 20 personer och driver ett 15-tal förundersökningar med olika brottsrubriceringar. Man har dessutom tagit elva skjutvapen, en handgranat och en rörbomb i beslag.

– Vi räknar med ytterligare frihetsberövanden, säger Andreas Pallinder, chef för utredningssektionen i Uppsala.