Hoppa till innehållAftonbladet

Allhelgonadagen (ingen namnsdag)

Ny klimatuppgörelse i EU

Publicerad 2022-11-09

Svenska EU-parlamentsledamoten Jessica Polfjärd (M). Arkivbild.

Ännu en bit av EU:s stora klimatpaket för att få ned utsläppen till år 2030 är nu på plats, i lagom tid till klimatmötet COP 27.

Inte bra nog, tycker Miljöpartiet.

Sent i tisdags enades EU-parlamentets och ministerrådets förhandlare om den så kallade ansvarsfördelningen, som bland annat uppdaterar målen för hur mycket varje land ska minska sina utsläpp jämfört med läget 1990.

– Jag är mycket nöjd. Det blev en bra deal för parlamentet. Jag är glad över att vi kunde få en utsläppsbana som är ambitiös, säger svenska ledamoten Jessica Polfjärd (M), som varit parlamentets chefsförhandlare i frågan.

TT: Räcker det här nu då? Är det bra nog?

– Det är ju en del av den stora kakan. Jag tycker att det finns beräkningar och underlag som visar att det här ska ta oss till 2030-målet. Vi har ju klimatlagen som ligger till grund för det. Enligt vad vi har beslutat tidigare och det underlag som vi har haft så ska det här vara tillräckligt, säger Polfjärd.

”Ger klarhet”

För Sverige innebär uppgörelsen att utsläppen ska ha minskat med 50 procent till år 2030, i stället för 40 procent, som tidigare gällt. Samtidigt har Sverige sedan tidigare ett eget mål som är betydligt högre, på 63 procents minskning.

Ansvarsfördelningssystemet – förkortat ESR i klimatsammanhang – berör de områden som inte omfattas av handeln med utsläppsrätter.

Uppgörelsen i tisdags får tummen upp av såväl EU:s ministerråd som EU-kommissionen.

”Att nå en grön och hälsosam framtid för alla kommer att kräva betydande arbete i alla sektorer och alla länder. Vår uppgörelse i dag ger klarhet om ansträngningarna som krävs i varje land och garanterar en solidaritet på det sätt som Europa når sina klimatmål”, säger kommissionens högste klimatansvarige viceordförande Frans Timmermans i ett uttalande.

Räcker inte?

Flera av Jessica Polfjärds svenska kollegor är dock föga imponerade.

”Kommissionens Timmermans och Moderaternas Polfjärd försöker utmåla detta som ett steg i rätt riktning. Det är det inte. Vi behöver en politik i linje med vetenskapen och i linje med vad Parisavtalet kräver. Den här överenskommelsen är inte det”, skriver Pär Holmgren (MP) i ett pressmeddelande.

”EU ökar takten men med den nya regeringens politik, som riskerar att utsläppen ökar med minst 10%, kan dessa mål bli svåra att nå för Sverige. Det kan bli dyra straffavgifter för Sverige när fossilhögern effektivt monterar ned vår klimatpolitik”, skriver i sin tur Heléne Fritzon (S) via e-post.

Följ ämnen i artikeln