Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Boeingmodell kan få flyga igen efter dörrolycka

TT-AFP

Publicerad 2024-01-25

Flygplanet vars kabindörr lossnade under färden. Arkivbild.

USA:s luftfartsmyndighet (FAA) ger grönt ljus till en inspektionsprocess som innebär att Boeingplan av typen 737 Max 9 kan tillåtas börja flyga igen. Typen belades nyligen med flygstopp efter en uppmärksammad olycka.

Det var den 5 januari som en dörrplugg släppte och en nödutgångsdörr lossnade på ett Alaska Airlines-plan över delstaten Oregon och lämnade ett stort hål i planet på 5 000 meters höjd.

Piloterna lyckades landa planet utan att någon skadades.

De obligatoriska inspektioner som flygbolagen nu måste genomföra innebär bland annat att den aktuella flygplansmodellens pluggar och beslag ska undersökas och att åtgärder ska vidtas om ”någon typ av skada eller avvikelser” upptäcks, säger FAA i ett uttalande.

Alaska Airlines som har 65 flygplan i sin flotta av den specifika modellen beräknar samtidigt att flygstoppet kommer att kosta bolaget 150 miljoner dollar. På fredag är det tänkt att man ska kunna börja ta några av flygplanen i drift igen och därefter successivt utöka antalet plan.

Konkurrenten United Airlines hoppas samtidigt kunna börja flyga samtliga sina Max 9-plan på nytt med start på söndag.

”Våra Max 9-flygplan kommer att tas i drift först när denna noggranna inspektionsprocess är klar”, säger bolagets operative chef Toby Enqvist, i ett pressmeddelande.