Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Mordrättegång – och mediacirkus

Publicerad 2014-05-09

I valets skugga – men nu är åtalet mot Pistorius åter förstasidesstoff

PRETORIA. Det är varmt och kvalmigt i rättsalen redan innan dagens förhandlingar startat.

Oscar Pistorius sitter vänd mot åhörarna och stirrar in i en datorskärm. Klädd i ljus långärmad skjorta som stramar över de breda axlarna.

Efter att ha hamnat i skuggan av valet är mordrättegången åter förstasidesstoff i Sydafrika.

Utanför entrén till den slitna men ändå pampiga Pretoria High Court-byggnaden har en stor grupp pressfotografer och nyfikna samlats.

Trots att den kände och tidigare folkkäre idrottsmannen gjort den här promenaden otaliga gånger sedan rätteprocessen startade för över ett år sedan vill alla ha färska bilder varje dag.

Hur ser hans kroppsspråk ut idag? Ser han skyldig eller oskyldig ut? Knäckt, ledsen eller arrogant?

Ler och kramas

Pistorius minsta rörelse analyseras inte bara i sydafrikanska medier utan på websajter och tidningar världen över.

På en terrass på andra sidan av Vermeulen Street har tv-bolagen satt upp tält där deras reportrar gör stå-uppor. På gatan nedanför står satellit truckarna parkerade med vita jättediskar pekande mot himlen.

Pistorius ser avspänd ut när han kommer promenerande på trottoaren strax efter klockan nio. Han ler vänligt och kramar om ett kvinnligt fan som väntat utanför rättegångsbyggnaden hela morgonen.

Alla måste passera genom en metalldetektor för att komma in. Men det är något tekniskt fel på apparaten och personalen har samlats i ett hörn. Det piper rejält när jag går igenom kontrollen men ingen bryr sig.

Jag får en plats längst bak i rättsalen som ligger på bottenplanet och inte är större än att det är lätt att överblicka allt som händer. En av vakterna inleder med att läxa upp åhörarna. Dagen innan har det varit klagomål från rättens ordförande att alla inte rest sig upp vid ordern "All rise".

Rättegång – och mediacirkus

– Ni måste visa respekt för domstolen, bannar vakten och när den kvinnliga domaren och hennes två assisterande kommer in reser sig alla lydigt. Även Pistorius som bockar mot domaren.

På raderna framför trängs nyhetsreportrar som rapporterar direkt vartenda ord som sägs.

Utanför de övriga rättsalarna sitter människor vars mål strax ska börja men som ingen utomstående är intresserad av.

Just denna dag är det Pistorius närmaste granne som förhörs. Hans fru vaknade av en kraftig smäll och båda hörde sedan en man kvida högljutt i desperation. Ett vittnesmål som väcker viss uppmärksamhet eftersom andra grannar som bor längre bort berättat om fyra skott de hört och en kvinna som skrikit.

På en stor bildskärm får vittnet peka ut var hans hus ligger i förhållande till Pistorius, som enligt den svarte mannen var den första i grannskapet som välkomnade honom till bostadsområdet. Även i övrigt är hans vittnesmål ett bakslag för åklagaren som hela tiden begär pauser för att försöka hitta ett sätt att spräcka vittnesmålet.

I första pausen slåss tv-reportrarna om att så snabbt som möjligt kunna lämna en direktrapport med de nya uppgifterna.

Fall nummer CC 113/13 är inte bara en mordrättegång. Det är med mediacirkus av sällan skådat slag.

Claude Colart är producent för brittiska Sky News. Han har varit här sedan i mars förra året under varenda rättegångsdag.

Rör inte en min

– Det är en enormt stor story för oss, säger han. Det är spännande att rapportera men ibland blir det tjatigt.

Åklagaren och Pistorius försvarare grottar ner sig i detaljer som huruvida vittnets persienner i huset var nedfällda eller inte och om han exakt kan beskriva hur den manliga rösten lät.

Pistorius rör inte en min under vittnesförhöret. Inte en enda gång tittar han mot vittnet som bara sitter några meter bort. Inte heller ser han mot det som var hans badrumsdörr men som nu står uppställd i rättsalen som ett bevisobjekt med kulhålen övertejpade.

All Pistorius uppmärksamhet är riktad mot datorskärmen. Han bär en öronsnäcka i ena örat.

Både hans familj och mordoffrets Reeva Steenkamps anhöriga sitter längst i rättssalen där såväl väggar, bänkar och skrivbord går i samma dystra mörkbruna nyans.

Plötsligt bryts tystnaden i rättsalen av en mobil med en ringsignal i form av en bil som gasar kraftigt. Den olyckliga kvinnliga åhöraren som glömt stänga av ljudet lyckas inte få tyst på telefonen och visas ut av en vakt.

Gott om plats

Av den massiva medianärvaron att döma borde intresset bland allmänheten för rättegången vara stort. Pistorius är ju inte vilken mordåtalad som helst. Han är känd över hela världen som "bladerunner" för sina benproteser med vilka han kan springa lika snabbt som de bästa friska löparna.

Ändå har få vanliga sydafrikaner kommit till rättegångssalen. Det finns gott om plats bredvid mig. Förmodligen nöjer de sig med att följa tv-sändningarna. Rättegången har blivit som en följetong. Fortfarande är det några avsnitt kvar.

Den 16 maj är tanken att alla vittnen ska vara förhörda. Åklagare och försvarare får varsin dag för slutplädering. Därefter drar sig domartrion tillbaka och tar den tid de anser sig behöva innan dom faller.

Pistorius hotas av livstids fängelse men kan komma lindrigare undan om han lyckas övertala rätten att han sköt sin flickvän Reeva Steenkamp av misstag.