Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Bildt: Självklart vill vi hjälpa Schweiz

Publicerad 2014-02-12

Svenska regeringen försöker påverka schweiziska folkomrösningen om Jas.

Nu kräver Miljöpartiet att ministrarna redovisar sin inblandning.

– Alldeles självklart vill vi hjälpa Schweiz, twittrar utrikesminister Carl Bildt.

Ekot avslöjade i morse att svenska regeringen försöker påverka Schweiz inför folkomröstningen om Jas Gripen.

Kräver redovisning av ministrarna

Gustav Fridolin, Miljöpartiets språkrör, säger till Aftonbladet om Ekots avslöjande:

– Förvånande och avslöjande. När Schweiz högerparti drev fram en folkomröstning mot invandrare tog regeringens ambassad mig veterligen inte fram någon handlingsplan. Men när Schweiz gröna och Socialdemokrater vill att skattepengar ska gå till skola och klimat före nya dyra stridsplan, då agerar man.

– Jag förväntar mig att alliansens ministrar öppet redovisar hur inblandade de varit i det här arbetet.

Aftonbladet har sökt samtliga ministrar som blivit informerade av svenska ambassadören i Schweiz: Fredrik Reinfeldt, Carl Bildt, Ewa Björling, Anders Borg, Karin Enström och Catharina Elmsäter-Svärd. Både Borg och Reinfeldt  hänvisar via sina pressekreterare till Utrikesdepartementet.

Bildt: "Helt naturligt"

Utrikesminister Carl Bildt (M) svarar till en början Aftonbladet via twitter:

– De aktiviteter som beskrivs i TT-telegrammet är självklara och naturliga för en ambassad.

Till Ekot uppger Bildt att han inte kände till något om kampanjen.

Hur kan du inte ha kännedom om kampanjen när du informerats brevledes av ambassadören?

– Detta kan inte rimligen betraktas som "kampanj". Ekot skruvar alldeles för hårt. Därav också svaret. Självklart.

Bildt lämnar även en längre kommentar till Aftonbladet:

– Ekot försöker framställa det som att Sveriges ambassad i Schweiz bedriver en kampanj. Det är ingen kampanj. Ambassaden har föreslagit en lista på möjliga aktiviteter för att informera om Sverige, precis som ambassaderna ska göra.

"Fara att Ekot vrider detta"

– Det handlar om att uppmärksamma till exempel svensk barnlitteratur, om Umeås kulturhuvudstadsår – och om Gripen. Det finns ett intresse för Sverige och för Gripen, och självklart ska ambassaden då informera. Informationsaktiviteterna relaterade till Gripen är avstämda med det schweiziska försvarsdepartementet, meddelar Bildt och fortsätter:
– Jag har läst igenom förslagslistan på möjliga informationsaktiviteter. Den innehåller inget märkvärdigt. Där föreslås olika möjliga aktiviteter, men det återstår att se vilka av dem som ambassaden sedan genomför.
– Faran är att Ekot vrider detta till en medveten kampanj som det inte är.

Hökmark: "Sverige verkar för Sverige"

Moderaternas toppkandidat inför EU-valet, EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark, medger dock att det från svensk sida handlar om en kampanj. Så här säger han till Aftonbladet:

– Jag tycker det är helt naturligt att Sverige försöker verka för svenska intressen. Jag tycker det är mer märkligt att det blir en nyhet av att Sverige försöker verka för att det plan man beslutat om att man vill sälja.

Du ser det inte som demokratiskt känsligt att Sverige försöker påverka ett annat lands folkomröstning?

– Nej, det är helt naturligt att försöka verka för det man vill. Staten har länge varit i kontakt med schweiziska regeringen och försökt lyfta fram frågan, precis som Svenska Freds kampanjar emot.

"Demokratins gråzoner"

Den 17 december skriver Thöresson till Stockholm: "Nu gäller det 'bara' att vinna folkomröstningen".

Det här är första gången det presenteras så detaljerad information i förväg om hur kampanjplanerna för en vapenaffär ser ut, uppger Svenska freds- och skiljedomsföreningen i ett pressmeddelande.

– Att Sverige för en hemlig kampanj för att påverka utfallet av den schweiziska folkomröstningen är häpnadsväckande. Här befinner sig Sverige långt ut i demokratins gråzoner, säger Anna Ek, föreningens ordförande, och fortsätter:

–  Utåt sett är Sveriges regering mån om att framstå som att den demokratiska processen i Schweiz ska respekteras och att ingen inblandning i valkampanjen sker. Men avslöjandet från Ekot visar att bakom stängda dörrar planeras det för en bred kampanj för att påverka utgången av folkomröstningen.