Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Utbredd fattigdom i Europa

Publicerad 2013-10-10

Miljoner människor har gått från välstånd till fattigdom i Europa som upplevt den värsta ekonomiska krisen på 60 år, skriver Röda Korset i en ny rapport. De humanitära konsekvenserna kommer att bli långvariga med social utslagning och stor oro för framtiden. Det ger grogrund för ökad främlingsfientlighet och extrema åsikter.

Rapporten bygger på erfarenheter från 42 europeiska länder. I 22 av länderna har andelen människor som är beroende av Röda Korsets matbistånd ökat med 75 procent mellan 2009 och 2012.

43 miljoner i Europa kan inte äta sig mätta

3,5 miljoner människor köar i dag för att få mat. 43 miljoner i Europa kan inte äta sig mätta varje dag och för första gången i modern tid tvingas barn i Europa leva under svårare förhållanden än sina föräldrar.

Rapporten bygger på erfarenheter från nationella Rödakors- och Rödahalvmåneföreningar. Jämfört med en första rapport från oktober 2009 har läget försämrats dramatiskt. De redan utsatta har drabbats ännu hårdare och en stor del som tillhört en arbetande medelklass har dragits med i krisen. 120 miljoner människor i Europa lever i riskzonen för fattigdom enligt EU:s statistikbyrå Eurostat.

TT