Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Åkesson missar partiledardebatten

Publicerad 2014-01-14

Jimmie Åkesson tillsammans med sambon Louise Erixon.

I morgon hålls årets första partiledardebatt i riksdagen.

Men Jimmie Åkesson (SD) kommer inte att vara med – han är hemma med nyfödde sonen Nils.

– Jimmie är befriad från den här typen av uppgifter i någon vecka eller två till, säger stabschefen Linus Bylund.

Partiledaren för Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson, och fästmön Louise Erixon fick sonen Nils i december förra året, och sedan dess har partiet försökt underlätta för Åkesson att arbeta hemifrån en tid.

– Vi tog beslut tidigt i höstas att när Jimmie Åkesson får barn skulle vi styra det mesta som inte kan anstå till andra personer, säger Linus Bylund, stabschef för Sverigedemokraterna.

Åkesson har inte varit med på voteringar sedan sonen föddes, och han har även varit sparsam med intervjuer under vintern. I morgon, när riksdagens första partiledardebatt för året hålls, stannar Jimmie Åkesson i hemmet i Sölvesborg och partisekreteraren Björn Söder ersätter.

"Kommer gå jättebra"

– Jag tror att det kommer att gå jättebra. Björn är rutinerad och duktig, han är bäst lämpad att ta det här istället för Jimmie, säger Linus Bylund.

Stabschefen säger att Jimmie Åkesson arbetar hemifrån dagligen, och att han kommer att vara tillbaka på heltid om någon vecka eller två.

– Partiledardebatten är den enda större saken som han missar, som Björn nu får ta. Det är ju ett vanligt upplägg att om inte partiledaren kan så tar någon annan det.

Han syftar på att Socialdemokraterna representeras av Mikael Damberg på partiledardebatterna i riksdagen eftersom partiledaren Stefan Löfven inte sitter i Sveriges riksdag.
Jimmie Åkesson hälsar via Linus Bylund att: ”det här kommer Björn att klara jättebra”.

Aftonbladet sänder live från partiledardebatten i Sveriges riksdag med start 8.45 under onsdagen