Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

TV: Så här ska raketen avfyras

Publicerad 2012-04-11

Nordkorea har inlett laddningen av en raket som ska sätta en vädersatellit i omlopp, uppger landets kontrollcentral för satelliter.

– Laddningen pågår medan vi pratar, sade en talesperson på onsdagsmorgonen.

Raketuppskjutningen är skarpt kritiserad i omvärlden, särskilt av grannarna Japan och Sydkorea. Också USA och Ryssland är kritiska. De anser att landet bryter mot internationella förpliktelser och befarar att detta är ett maskerat test av en raket som kan bära kärnvapen.

Det var förra månaden som Nordkorea aviserade sina planer på att skjuta upp en satellit med hjälp av en långdistansraket.

Då meddelade nordkoreanska myndigheter på en presskonferens att allt var klart inför uppskjutningen.

Firar sin landsfader

Operationen var planerad att äga rum någon gång mellan 12 och 16 april, som ett led i firandet av den bortgångne landsfadern Kim Il Sungs hundrade födelsedag.

– Alla förberedelser inför satellituppskjutningen är klara, säger Ryu Kum Chol, som är biträdande chef för rymdutvecklingsavdelningen i den koreanska kommittén för rymdteknologi.

Enligt experter som nyhetsbyrån AP talat med kan den så kallade Unha-3-raketen användas för att skicka i väg långdistansrakteter mot till exempel USA. Dessa raketer kan bestyckas med kärnvapen.

Sedan Nordkoreas planer blev kända förra månaden har omvärldens reaktioner varit skarpa. Bland annat har USA, Kina, Japan och Storbritannien kritiserat Nordkorea för att bryta mot FN-resolutioner och landets eget löfte om att inte ägna sig åt kärnvapen- eller missilutveckling.

'Direkt krigsförklaring'

På tisdagen stämde också Ryssland in i den massiva kritiken mot Nordkoreas raketplaner.

– Vi ser Pyongyangs beslut att skjuta upp satelliten som ett exempel på nonchalerande av FN:s säkerhetsråds beslut, sa ryska UD-talesmannen Aleksandr Lukasjevitj enligt nyhetsbyrån Ria.

– En lösning på den här situationen borde sökas politiskt och diplomatiskt.

Både Japan och Sydkorea har tidigare sagt att de är beredda att skjuta ner de delar av roboten som riskerar att falla ner på deras territorium, något som Nordkoreas utrikesdepartement deklarerat att man skulle se som en direkt krigsförklaring.