Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

”Erkännandena en medveten strategi”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-06

Statsvetaren tror att stormen kring m blåser över

Att tio moderata statssekreterare offentligt erkänt att de anlitat svart arbetskraft var en högst medveten strategi.

Det tror Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet:

– Det är ett sätt att få debatten att blåsa över. Jag tror också att den gör det.

Peter Esaiasson.

Vad som nu sker kring moderaterna saknar motstycke i svensk politik. Efter flera tunga bakslag för statsminister Fredrik Reinfeldts regering, med hans närmaste medarbetare Ulrica Schenströms avgång som värsta motgång, erkänner tio av femton moderata statssekreterare att de betalat för svart arbetskraft.

Peter Esaiasson analyserar det allt mer dramatiska skeendet:

– Det blir en masseffekt när alla kommer ut ur garderoben på en gång. En mycket ovanlig situation som vi egentligen inte vet så mycket om, säger han till aftonbladet.se.

Esaiassons bedömning är att moderaterna gör ett smart drag. Han menar att när en enskild hög tjänsteman erkänner ett brott blir folkets dom hårdare än vad som är fallet när flera ”gör gemensam sak”. Esaiasson tror att stormen kring Reinfeldts regering snart ebbar ut.

Hur påverkas väljarna?

– Inte mycket. Jag tror inte att den som röstat på moderaterna kommer att ändra ståndpunkt. Den här frågan är betydligt större i media, det är ingen medborgaraffär. Gillar man moderaterna kommer man att hitta förmildrande omständigheter.

Om situationen hade varit omvänd?

– Då vore det skillnad. Socialdemokraterna skulle då troligen förknippas med mångårigt maktmissbruk. Det skulle kunna bli en ”dubbelmoral-effekt”. Skattesystemet är inte moderaternas, utan socialdemokraternas.

Vad får affären för konsekvenser för regeringen?

– Relationen till massmedia förändras. Men jag vet inte hur.