Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Troilius vill jobba igen – i Frankrike

Publicerad 2012-09-05

Våldtäktsdömde före detta läkaren Carl Troilius, 58, vill arbeta igen.

Han har försökt få ett nytt specialbevis i plastikkirurgi – trots att han saknar läkarlegitimation.

– Vi har svarat att vi inte kan utfärda något eftersom han inte har behörighet i Sverige, säger Helena Scarabin, jurist på Socialstyrelsen.

Den kände tv-läkaren Carl Troilius, 58, dömdes 2007 till fyra års fängelse för grov våldtäkt mot en kvinna på sin plastikkirurgiklinik i Malmö.

Han gav den kvinnliga patienten narkosmedel och förgrep sig sedan på henne.

När domen föll förlorade han sin läkarlegitimation. Han tvingades sedan sälja sitt Plastikkirurgicentrum – och lämnade landet när han blivit villkorligt frigiven.

Men han tycks inte ha gett upp läkarambitionerna.

Gått för kort tid

I somras vädjade han från bostaden i Frankrike till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) om att ge tillbaka läkarlegitimationen. Socialstyrelsen, som yttrar sig i sådana ansökningar, sa nej. Det hade gått för kort tid sedan Troilius, som då bytt efternamn, dömdes, ansåg Socialstyrelsen: ”Socialstyrelsen anser inte att den tid som har gått sedan brottet ägde rum eller vad Carl (Efternamn) i övrigt har anfört i sin ansökan till ansvarsnämnden, innebär att han nu bör meddelas en ny legitimation.”

HSAN har ännu inte tagit beslut i frågan om läkaren ska få tillbaka legitimationen, frågan ska tas upp på nämndens sammanträde i mitten av september.

– Nämnden är självständig, men Socialstyrelsen är tillsynsmyndighet. Det är klart att deras yttranden väger tungt, säger HSAN-juristen Ingela Eckerberg

Försökt få bevis ändå

I väntan på beslutet har tv-läkaren samtidigt önskat ett intyg över sin utbildning från Socialstyrelsen. Dessutom har han nu försökt få ett nytt specialbevis i plastikkirurgi – trots att han saknar läkarlegitimation.

I mejlet till Socialstyrelsen skriver han att han vill få utfärdat ett nytt specialistläkarbevis i plastikkirurgi "eftersom jag har bytt namn".

Men Socialstyrelsen, som uppenbart inte tycker att läkaren ska få utöva sitt yrke, har nu varnat franska myndigheter för honom.

– Vi vet inte att han vill utöva yrket i Frankrike, eller kanske till och med har utövat, men det här var tillräckligt för oss att informera franska myndigheter, säger Helena Scarabin, jurist på Socialstyrelsen.

Franska myndigheter har i sin tur svarat att de ska undersöka saken ”så fort som möjligt”.