Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

S-topp ifrågasätts för att ha bjudit in antisemiter

Uppdaterad 2013-04-10 | Publicerad 2013-04-09

Omar Mustafa: "Jag förstår kritiken"

Omar Mustafa valdes i helgen in i Socialdemokraternas partistyrelse.

Nu får han hård kritik då han tidigare varit med och bjudit in antisemiter till Islamiska förbundets konferenser.

– Jag förstår kritiken, vi ska hantera det här bättre och mer professionellt i framtiden, säger Omar Mustafa. 

I söndags valdes Omar Mustafa, som är ordförande i Islamiska Förbundet i Sverige, in i partistyrelsen på Socialdemokraternas kongress i Göteborg. Beskedet väckte omgående reaktioner, bland annat från Svenska Kommittén mot antisemitism, SKMA.

Orsaken är att Mustafa varit med och bjudit in flera personer med antisemitiska åsikter till Islamiska förbundets konferenser.

– Jag har följt honom tidigare när han valdes in för S i Stockholms stad. Redan då blev jag förvånad. Men när nu en sådan person väljs in i partistyrelsen för Sveriges största parti, blev jag även besviken. Jag förstår det inte, det verkar inte som valberedningen gjort någon bakgrundskoll, säger Willy Silberstein, ordförande i SKMA.

”Går inte ihop för mig”

Silberstein är tydligen med att han inte menar att Omar Mustafa är antisemit, men menar att situationen ändå är problematisk.

– En människa med en demokratisk kompass och med åsikter om människors lika värde ska inte bjuda in folk som säger att judar mördar barn för att använda deras blod för att baka bröd till den judiska påsken. De två värdena går inte ihop för mig, säger han.

Han ställer sig också frågande till hur Socialdemokraterna tänker centralt.

– Av de stora etablerade partierna så är det ett parti de senaste åren som har fått förklara sitt förhållande till judar ett flertal gånger, det är Socialdemokraterna. Nu står man där igen, säger han.

”Tar kraftigt avstånd”

Omar Mustafa själv beklagar den uppkomna situationen.

– Det har påtalats att jag och min organisation hyser antisemitism och jag vill kraftigt betona Islamiska förbundets avståndstagande från alla rasistiska yttringar, alla uttalanden som kollektivt beskyller en folkgrupp och alla antisemitiska yttranden. Sådant bestrider vi dagligen, säger han.

Han säger att han förstår kritiken och att Islamiska förbundet nu ska se över sina rutiner kring vilka talare de bjuder in till sina konferenser.

– Vi har haft en idé och tradition om att ha ett brett debattforum där vi bjuder in folk från alla islamiska tolkningsskolor, alla typer av politiska debattörer och akademiker. De gäster som kommer representerar inte alltid våra åsikter, de får stå för dem. Men vi behöver hantera det här bättre och mer professionellt.

Ska se över

Mustafa menar att organisationen nu måste bli tydligare både i sin kommunikation och planering när kontroversiella talare bjuds in.

– Organisationen har haft 30 års erfarenhet av de här konferenserna och för oss har det varit en bra metod gentemot den muslimska gruppen, vi har kunnat följa upp värdegrundsarbetet i våra predikningar och verksamheter. Men jag kan förstå att det uppfattas väldigt märkligt utifrån och vi behöver vara tydligare med hur vi hanterar det, även gentemot våra vänner i andra delar av civilsamhället och i andra trossamfund. Jag jobbar med antirasisitiska frågor dagligen och det kommer jag fortsätta med, säger han.

Står bakom Mustafa

Socialdemokraternas partisekretare Carin Jämtin vill inte uttala sig i frågan, utan hänvisar i stället till Olle Burell, kommunsekreterare i Stockholm där Omar Mustafa är aktiv.

– Jag är själv gammal förbundssekreterare i det som då hette Broderskapsrörelsen och har jobbat länge med religionsdialog. Det är med glädje jag sett Omar och andra unga socialdemokrater bilda den första multireligiösa gruppen som inte var rent kristen utan som syftade till dialog mellan kristna, muslimer och judar – som kallades Hjärta. Jag känner mig väldigt trygg med Omars grundvärderingar, säger han.

Olle Burell välkomnar dock att Islamiska förbundet ska se över sina rutiner runt sina konferenser.

”Slag i luften”

– Det är ett jobb de sagt de ska göra och jag är övertygad om att de kommer landa bra. Om man kan uppfatta det här som Willy Silberstein gör så blir det ganska snabbt en nackdel som motverkar grundsyftet, som jag är övertygad att det är gott. Omar Mustafa är en god socialdemokrat som vill verka för dialog mellan religioner.

Burell menar också att Silbersteins ifrågasättande av Socialdemokraternas förhållande till judarna är felaktiga.

– Som aktiv kristen så känner jag en väldigt stark samhörighet med socialdemokratin som vill skapa utrymme för alla människor: troende och icke-troende, judar, muslimer och kristna. Alla påståenden om att man skulle kunna vara socialdemokrat och vilja något annat är bara ett slag i luften.