Zebralagen engagerar läsarna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-12

”Lagen gör fotgängarna oförsiktiga - den bör avskaffas”

Rätt eller fel att kräva stopp vid övergångsställen? Diskussionen går het på aftonbladet.se.

Zebralagen gör fotgängarna oförsikiga, anser många.

Bara 76 procent - eller tre av fyra - bryr sig om att stanna vid övergångsställen, enligt en undersökning som Motormännen gjort.

Zebralagen engagerar. Just nu strömmar kommentarerna in på aftonbladet.se. Majoriteten av läsarna anser att lagen gör fotgängarna oförsiktiga - och att den bör tas bort.

Signaturerna "IrisB" och "Therancor" har uppmärksammat att flera personer "bara kliver rätt ut i gatan utan att se sig för". "Jobbare" anser att fotgängarna har slutat att "ta ansvar för sina handlingar i trafiken."

”Lömsk och falsk trygghet”

"Klaskristian" tycker att zebralagen skapar "en lömsk och falsk trygghet" och att "miljön, trafikmiljön samhällsekonomin och folkhälsan skulle tjäna på att den skrotades."

Det finns dock ävem dem som tycker att lagen gör nytta. "Persan2" anser att så länge "man håller hastigheten och har koll på sin omgivning så hinner du stanna". Och "MrDave" tycker att "lagen är ganska bra", att bilisten måste "anpassa sin hastighet till trafiksituationen."

Närmare 14 000 personer har svarat på aftonbladet.se:s fråga "Stannar du alltid för fotgängare vid övergångsställen?" Majoriteten - cirka 68 procent - är laglydig.

Sedan lagen infördes i maj 2000 har antalet skadade fotgängare ökat med 10 procent.

– Man tycker alltid att det är den andra som gör fel. Det enklaste och bästa är att ta ögonkontakt. Det behövs så lite tid för att man ska kunna avgöra vem det är som ska stanna, säger Niklas Stavegård, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen, till TT.

ANNONS