USA och Israel i avtal för fredligt Gaza

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-16

Vapensmugglingen till Gaza ska stoppas genom mer samarbete och bättre gränsövervakning.

USA och Israel undertecknade på fredagen ett avtal som ska främja en vapenvila.

– Jag hoppas att vi går in i den sista matchen och att vårt mål om en varaktig tystnad i söder är på väg att uppnås, sa en talesman för Israels regering.

USA och Israels utrikesministrar, Condolezza Rice och Tzipi Livni, möttes inför en en stor samling medier enligt nyhetsbyrån AP. Livni beskrev uppgörelsen som "ett viktigt komplement för ett upphörande av fientlighet" i den oroliga regionen.

Vapenflödet ska stoppas

Tzipi Livni sa också att avtalet kan driva på Israels beslutsfattande kring de offensiva operationerna i Gaza. Dessutom är den avsedd att stoppa vapenflödet och vara ett komplement till de egyptiska åtgärderna.

Det egyptiska förslaget till vapenvila innebär ett eldupphör för bägge parter under tio dagar. De israeliska trupperna skulle då vara kvar i Gaza och vid gränsövergångarna till dess att skyddsarrangemang är på plats. Syftet är att stoppa Hamas från att smuggla in vapen i området.

Varken Israel eller Hamas har hittills inte godkänt förslaget.

Condolezza Rice och Tzipi Livni hoppas att europeiska länder kommer att binda liknande avtal med israelerna. Rice sa att uppgörelsen "bör ses som en av faktorerna för att försöka få till stånd ett varaktigt vapenstillestånd, en vapenvila som faktiskt kan hålla."

Israel tror på vapenvila

På fredagen kom även uttalanden från Israels regering om att de nu ser slutet på sin offensiv i Gaza. Mark Regev, regeringens talesman, sa att statsråden kan fatta ett beslut om vapenvila redan under helgen. Israel vill först ta del av sändebudens rapporter från Kairo och Washington om samtalen med medlarna.

Men Hamas godtar inte Israels villkor för vapenvila skriver CNN. Rörelsen kräver att de belägrade gränsområden omedelbart öppnas.

– Vi kommer inte att acceptera Israels villkor för en vapenvila, säger Khaled Mashaal, högsta chef för Hamas politbyrå, i ett uttalande.

Mashaal kräver istället att alla arabländer ska samlas till ett möte och stödja rörelsen genom att skära av alla band med Israel.

ANNONS