Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Så får du till bästa bilden på ditt barn

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-12-01

Om några veckor är det åter dags att sända iväg sina julkort till nära och kära.

Många väljer att fotografera sina barn till julkortet – men att få till en bra bild på ett mindre barn är inte alltid det lättaste.

– Försök att välja en tid när barnet är mätt och belåten, säger fotografen Lottis Lindström i Kungälv.

Varje år skickar svenskarna flera miljoner julhälsningar till släkt och vänner. Många väljer sina barn som motiv på julkortet, en del fotograferar själva och en del går till ett proffs.

Lottis Lindström som har en fotoateljé i Kungälv, berättar att intresset är stort inför julen.

– Många vill ha nya bilder på sina barn till julkortet. Dock är det inte lika vanligt längre att man tar fotografierna i jul-miljö. Jag har åtminstone inte fotograferat någon i tomtedräkt på senare tid, utan det handlar om vanliga bilder.

Både enkelt och svårt

På ett sätt är det lättare att fotografera barn, på ett annat sätt svårare.

– Barn är väldigt naturliga och sig själva, så du kan inte styra dem på samma vis som med vuxna. Det är svårare att få vuxna att slappna av och det är både enkelt och svårt att fotografera barn. Jag gillar blandningen och omväxlingen, säger Lottis Lindström.

Använd bra rekvisita

Att få små barn att sitta still är inte alltid det lättaste. Därför kan bra rekvisita komma väl till pass.

– Barn som är runt ett år har precis börjat komma iväg och vill gärna röra på sig. Tricket är att placera dem i en balja eller korg så de är fångade en kort stund. Sedan gäller det att byta rekvisita ofta så de inte tröttnar.

Fotografera efter barnets villkor

Hennes bästa tips om man inte går till ett proffs, är att fotografera efter barnets villkor.

– Försök att anpassa dig efter barnets humör och välj en tid när barnet är mätt och belåtet. Då blir det oftast enklare. Sedan behöver det inte heller vara så uppstyltat, det är inte jättenoga att barnet kollar rakt in i kameran. Det fungerar ofta lika bra att barnet fokuserar på något annat, säger Lottis Lindström.

Jens Oscarsson, Minimedia

Följ ämnen i artikeln