Hade en häst – i sin källare

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-14

Nu har 32-åriga kvinnan fått djurförbud

Polisen fick ett anonymt tips – en häst stod instängd i en källare i Halland.

Nu åtalas ägaren för brott mot djurskyddslagen.

Kvinnan, 32 år, har erkänt.

Tipset kom i februari förra året. När polispatrullen kom till platsen visade det sig stämma – genom bostadshusets källarfönster kunde de se en ponny.

Oskyddad elkontakt

Utrymmet saknade ventilation, det var 18 kvadratmeter stort och 178 centimeter i takhöjd.

En oskyddad elkontakt hängde från taket. Delar av en hembränningsapparat låg på golvet, som saknade strö men var täckt av tre centimeter gödsel.

Hästen, ett 11-årigt sto, hade inget foder – bara smutsigt vatten i en balja. Den verkade hungrig och hade börjat bita på trädörren, konstaterade kommunens inspektör.

Döda hönor

I huset luktade det illa –här fanns fyra katter som inte kunde ta sig ut eftersom kattluckan var igenspikad, och tre hamstrar utan mat i en smutsig bur. I ett uthus låg två döda hönor och på tomten fanns två katter till.

Djuren omhändertogs.

”Miljön inne i huset upplevdes som mycket destruktiv och visar på en person vars tillvaro inte är helt normal” skriver Miljö- och hälsoskyddskontoret i sin rapport. Kvinnans förklaring är att hon fått ont i ett knä och bett en annan person att sköta djuren.

Tänkt sälja hästen

Hästen hade hon haft i 14 dagar, och tänkt sälja vidare.

Den hade rymt från en inhägnad i trädgården, därför ställde hon den i källaren på nätterna.

Kvinnan har tidigare fått kritik för att hon låtit hästar gå ute utan skydd i dåligt väder. Nu har länsstyrelsen gett 32-åringen djurförbud.