Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Bedragare annonserade ut Johans bostad

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-28

Johan Wahlborg, 28, fick sin identitet stulen på nätet.

Någon lade ut hans lägenhet på Blocket och försökte få intresserade hyresgäster att betala en hyra i förskott.

Genom en fejkad mejladress svarade bedragaren på mejl där han låtsades vara Johan.

Johan Wahlborg.

I fredags märkte Johan Wahlborg att det var något skumt på gång. Hans mobil började ringa oavbrutet och de som ringde ville hyra hans lägenhet på Bondegatan på Södermalm i Stockholm. Johan hade inte lagt ut sin bostadsrätt på sajten, och trodde först att det handlade om ett practical joke från hans kompisar.

– Jag gick in och tittade på Blocket och hittade annonsen där med mitt namn och min adress. Men bilderna kom inte från min lägenhet, säger han.

”De har utnyttjat mitt namn”

Telefonen slutade inte ringa och Johan fick snart reda på att personen som utgav sig för att vara honom även hade skapat ett mejlkonto där han eller hon kunde kommunicera med bostadsspekulanterna.

– Man blir bara arg och irriterad. De har ju utnyttjat mitt namn för att lura folk på pengar. Jag skulle verkligen vilja veta vem det är som har gjort det här, säger han.

Bedragaren hade inte angett något telefonnummer i sin annons, men Johan Wahlborgs mobilnummer finns hos Eniro. Minst en person har satt in pengar på bedragarens konto. Den lurade ringde när han stod utanför lägenheten och väntade på den han trodde var hyresvärden.

– Han hade satt in pengarna på ett konto i förskott och åkt ända från Västerås för att få se lägenheten. När ingen kom så förstod han att något var fel, säger Johan Wahlborg.

Tog ett dygn

När Johan fick kännedom om den falska annonsen försökte han ringa Blocket och varna. Det fanns inget telefonnummer och det tog ett dygn innan annonsen togs bort efter att han skickat in ett mejl. Han har inte vänt sig till polisen.

– Det känns om att det blir så mycket jobb med tanke på hur lite det egentligen ger. Jag har fått nog med problem över det här. Jag har inte kunnat använda min egen telefon på hela helgen, säger han.

Svårt att spåra

Polisen får in omkring 30 anmälningar av den här typen varje månad. Det kan vara svårt att spåra avsändaren till annonsen, men genom ett bankkonto brukar det gå att spåra bedragaren.

– För att skydda sig mot den här typen av blåsning ska man alltid kontrollera med fastighetsägaren att det verkligen finns en lägenhet som hyrs ut i huset. Betala aldrig några pengar innan du sett lägenheten och skrivit på ett kontrakt, säger Stig Sandgren, polisinspektör vid citypolisen i Stockholm.