Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Europa tog till höger

Uppdaterad 2019-04-17 | Publicerad 2009-06-07

Valdeltagandet minskade i Europa

En stark vind från högerkanten drar in över Bryssel och Strasbourg.

Europaparlamentet kommer nu att få tillskott från polacker som vill återinföra dödsstraff, ungrare som vill försvaga romernas rättigheter och invandrarfientliga finländare.

Gladast av alla är troligtvis en superpamp i Rom: högerpopulistiske premiärministern Silvio Berlusconi sopade mattan med allt motstånd.

Tyskland – Regeringspartiet vann men backade

99 platser i Europaparlamentet.

Valdeltagandet var rekordlågt när Angela Merkels konservativa regeringsparti vann valet på drygt 39 procent.

Men det var ändå en minskning med cirka fem procentenheter. Valets stora segrare blev i stället det liberala FDP, som ökade med fem procentenheter till drygt 11 procent.

Danmark - Dansk Folkeparti och SF vinnare

13 platser i Europaparlamentet.

SF och Dansk Folkeparti fördubblade sitt väljarstöd i EU-valet på söndagen och framstår som de stora segrarna i Danmark. SF har ytterligare skäl att jubla eftersom dess valförbund med De Radikala kan betyda att partiet får sända tre ledamöter till det nya Europaparlamentet. De Radikala fick själva drygt fyra procent – otillräckligt för ett eget mandat, men en stor hjälp till SF.

Dansk Folkeparti växte från knappt 7 procent i förra EU-valet till 15, och partiets toppkandidat Morten Messerschmidt tog hem allra flest personröster.

Venstre håller kvar sina tre mandat, medan Socialdemokraterna backar till tre från tidigare fem ledamöter. Även om det var en nedgång från 32 procent av rösterna i förra EU-valet till 21 procent, så är det danska S-resultatet bättre i år än det var 1994 och 1999 och S är fortsatt största parti.

Österrike – Högerextremer och EU-kritiker framåt

17 platser i Europaparlamentet.

I Österrike gick EU-kritikern Hans-Peter Martin starkt och fick 17,8 procent av rösterna på söndagen, 3,8 procentenheter mer än i förra valet, uppgav tv-bolaget ORF när drygt 86 procent av rösterna räknats. EU-skeptikern har fått tydligt stöd av landets största dagstidning Krone Zeitung.

Även högerextremisterna ser ut att ha gått mycket starkt framåt. FPÖ fick drygt 13 procent – nästan sju procentenheter mer än i förra EU-valet, medan BZÖ såg ut att få 4,6 procent, vilket dock inte torde räcka till något mandat. BZÖ leddes av Jörg Haider fram till hans död förra året och ställde nu upp för första gången till Europaparlamentet.

Båda partierna i samlingsregeringen led förluster, enligt samma prognos: Konservativa ÖVP tycktes tappa cirka tre procentenheter och landa kring 29,8 procent medan socialdemokratiska SPÖ sjönk hela 9,5 procentenheter till 23,9 procent.

Även De gröna i Österrike förlorade jämfört med förra EU-valet och såg nu ut att stanna på 9,4 procent, mot 12,9 förra gången.

Frankrike – Triumf med varningstecken för Sarkozy

72 platser i Europaparlamentet.

Socialistpartiet var förra valets stora vinnare i Frankrike. Men nu tappade de i ett val med lågt deltagande och förlorade mer än 10 procent av rösterna från 2004 och fick omkring 17 procent.

Rösterna gick i stället till president Sarkozys styrande konservativa UMP, som fick drygt 28 procent av folkets stöd.

En allians av miljöpartier väntas överraskande få omkring 15 procent av rösterna.

Valet verkar också bli ett stort misslyckande för centerpolitikern François Bayrou som beräknas få bara nio procent vid söndagens val.

President Sarkozy stärker därmed sin maktbas trots finanskrisen i Frankrike. Men valet innebär ändå en varning för UMP, då oppositionspartierna sammanräknat skulle få en majoritet av rösterna

Spanien – Konservativa framåt i jämnt val

50 platser i Europaparlamentet.

Det oppositionella, konservativa partiet i Spanien, Partido Popular segrade över det regerande Socialistiska partiet. EU-valet i Spanien har präglats av den svåra ekonomiska krisen och andra inrikespolitiska frågor – och det råder ett närmast hatiskt debattklimat mellan de två partierna.

De preliminära siffrorna visade 42 respektive 38,6 procent för de båda sidorna.

Valdeltagandet var nästan 46 procent. Drygt 35 miljoner var röstberättigade i Spanien.

Grekland – Socialister fick efterlängtad seger

22 platser i Europaparlamentet.

Den socialistiska oppositionen i Grekland gjorde sin första valvinst på nio år och gick till attack direkt – de krävde allmänna omval i landet. Det styrande konservativa partiet Ny Demokrati backade rejält, cirka sex procentenheter. Bland annat på grund av korruptionsskandaler som skakat landet.

Valdeltagandet uppges ha varit rekordlågt då bara 45 procent av väljarna röstade.

Italien – Berlusconis parti överlägset

72 platser i Europaparlamentet.

De senaste veckornas skandaler kring premiärminister Silvio Berlusconis privatliv och hans eventuella affär med en 18-årig modell har inte legat honom i fatet. Hans regeringsparti Frihetens folk sopade hem en storseger med hela 39 procent av rösterna enligt den preliminära räkningen. Hans närmaste konkurrent Demokratiska partiet har 11,5 procent färre röster.

Finland - Borgerliga störst i Finlands EU-val

13 platser i Europaparlamentet.

Invandringsfientliga Sannfinländarna firade stora framgångar och säkrade ett mandat. Partiet bildade i detta val en ohelig allians med Kristdemokraterna, som därmed kunde klara ett mandat. Bägge partierna blir nya i parlamentet.

Den andra stora valvinnaren var De gröna som fördubblade antalet mandat till två. De tre största partierna minskade och Konservativa Samlingspartiet och Centern får tre, medan Socialdemokraterna får två.

Valdeltagandet sjönk en aning jämfört med valet för fem år sedan. Nu röstade 40,4 procent av finländarna mot 41,1 procent år 2004.

Luxenburg – Juncker mot seger igen

6 platser i Europaparlamentet.

Det lilla Luxemburgs premiärminister Jean-Claude Juncker har suttit vid makten i 14 år och i söndagens val väntades han enkelt vinna ännu en mandatperiod.

Samtidigt som landets 240 000 röstberättigade valde sina sex ledamöter till EU-parlamentet röstade de också för att fylla det nationella parlamentets 60 stolar.

Junckers kristligt sociala parti CSV har sedan andra världskriget dominerat politiken i den lilla monarkin som ligger inklämd mellan Frankrike, Tyskland och Belgien.

Ungern – Jordskredsseger för konservativa

22 platser i Europaparlamentet.

De högerextrema krafterna är på frammarsch i Ungern. Tre av 22 mandat gick till nationalistpartiet Jobbik som intagit en hård linje mot landets romer och vill sätta stopp för invandringen.

Oppositionspartiet Fidesz vann en jordskredsseger. Den förre premiärministern Viktor Orbans konservativa parti fick 14 platser i EU-parlamentet, medan de regerande Socialisterna tappade fem av sina nio mandat.

Den nationella valmyndigheten rapporterade en halvtimme innan vallokalerna stängde ett valdeltagande på 34,9 procent.

Bulgarien – Högern plockade röster

17 platser i Europaparlamentet.

Högeroppositionen plockade röster från den styrande socialistledda koalitionen i Bulgarien.

Oppositionspartiet GERB fick över 26 procent av rösterna, att jämföra med premiärminister Sergei Stanishevs socialistiska partis 19,7 procent.

Portugal – Katastrofval för socialdemokrater

22 platser i Europaparlamentet.

Premiärminister Jose Socrates och hans socialdemokrater tappade hela 18 procentenheter till drygt 26 procent.

De konservativa ökade marginellt och hamnade på cirka 33 procent. Valets vinnare var partier på vänsterkanten och Miljöpartiet.

Belgien – Främlingsfientliga förlorare

22 platser i Europaparlamentet.

Främlingsfientliga Flamländskt intresse blev stora förlorare i Belgien. Partiet som vill ha ett självständigt Flandern gjorde sitt sämsta val på ett kvarts sekel och förlorade drygt nio procent av sitt stöd.

Socialdemokratiska PS behöll greppet med 33 procent.

Polen – Framåt för dödsstraffsförespråkare

50 platser i Europaparlamentet.

Polska högerpartiet Lag och Rättvisa som vill återinföra dödsstraff i landet och förbjuda homoäktenskap gick det bra för i valet. Partiet fick 16 av Polens 50 platser. Men som väntat vann konservativa regeringspartiet Medborgarplattformen med 24 mandat, drygt 45 procent av rösterna.

Storbritannien – Ultrahögern vann plats

72 platser i Europaparlamentet.

Bara 30,4 procent av britterna röstade.

The Guardian uppger att nationalistpartiets British National Party (BNP) mandatvinst är sista spiken i premiärminister Gordon Browns kista. BNP gick till val på direkt främlingsfientliga utspel och attacker på EU. BNP:s framgång mötte starka negativa reaktioner från övriga politiska partier som tagit avstånd från dess hatpolitik.

Browns Labour gjorde ett katastrofalt val efter alla skandaler som drabbat regeringen och väntas bara bli tredje största parti. Enligt preliminära siffror har Labour fått kring 17 procent av rösterna och Tories 26 procent.

Slovakien – Lågt valdeltagande

13 platser i Europaparlamentet.

I Slovakien, som röstade på lördagen, såg landets styrande parti Smer ut att ha vunnit EU-valet men koalitionspartnern SNS fick också en plats i EU-parlamentet.

Medan Smer är närmast socialdemokratiskt har SNS gjort sig mest känt för en rasistisk retorik mot landets zigenare och den ungerska minoriteten i landet.

Valdeltagandet var bara drygt 19 procent, uppgav nyhetsbyrån SITA som på söndagen rapporterade officiella preliminära valresultat.

Lettland – Rysk opposition framåt

8 platser i Europaparlamentet.

I kristyngda Lettland gick den ryska minoritetens parti och andra oppositionsgrupper starkt framåt både i EU-valet och kommunalvalet, som hölls samtidigt i lördags.

Enligt Reuters visar en vallokalsenkät att en före detta kommunistledare kan få plats i EU-parlamentet jämte landets första post-sovjetiska premiärminister. Alfred Rubiks motsatte sig Lettlands självständighet 1991 och har suttit i fängelse för kuppförsök. Enligt vallokalsundersökningarna får både han och förre regeringschefen Ivars Godmanis nu plats i Europaparlamentet

Malta – Röstade på vänstern av missnöje

5 platser i Europaparlamentet.

Malta tycktes gå mot strömmen genom att vänstersidan såg ut att ha gått starkast – men det kan ses som missnöjesröstning mot det regerande partiet, och deltagandet gick ner till 79 procent mot 82 förra gången.

Nederländerna – Islamfientlig valet segrare

25 platser i Europaparlamentet.

Nederländerna bröt mot EU:s regler och presenterade sitt resultat direkt när vallokalerna stängde i torsdags kväll.

Valets stora vinnare blev den EU-skeptiske och islamfientlige Geert Wilders Frihetsparti (PVV) med fyra mandat i parlamentet.

Slovenien – Styrande S mot förlust

7 platser i Europaparlamentet.

Den konservativa oppositionen, Sloveniens demokratiska parti, besegrade Socialdemokraterna i söndagens EU-val enligt vallokalsundersökningar.

Enligt undersökningen skulle Slovenska demokraterna få 26,5 procent av rösterna och Socialdemokraterna 18,2.

Högerpartiet Nova Slovenija, som inte är representerat i det nationella parlamentet, såg ut att förlora ett av sina två mandat i EU-parlamentet.

Valdeltagandet stannade på 21,4 procent, betydligt under EU-genomsnittet och ännu lägre än 2004.

Tjeckien – Kommunisterna tredje parti

22 platser i Europaparlamentet.

De två största partierna dominerade i Tjeckien.

Medborgardemokraterna vann valet med cirka 29 procent av rösterna medan Socialdemokraterna hamnade strax efter på ungefär 24 procent. Kommunistpartiet blev landets tredje största parti med cirka 15 procent.

Irland – Krisen drabbade regeringspartiet

12 platser i Europaparlamentet.

Irland är hårt drabbat av den ekonomiska krisen och irländarnas missnöje visade sig i valet. Regeringspartiet och Europavänliga Fianna Fáil förlorar minst en av sina fyra platser i EU-parlamentet.

Även De Gröna tappade stöd i valet.