– Plavsic fruktar hot från al-Qaida

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-24

Hämtas av premiärministern – flygs hem i regeringsplanet

På tisdag är krigsförbryterskan Biljana Plavsic fri.

– Hon återvänder då till sin familj och sin lägenhet i Belgrad, säger vännen Milorad Bajic.

Aftonbladet i går.

Dokumentärfilmaren Milorad Bajic har länge kampanjat för att vännen Biljana Plavsic, tidigare president i den bosnienserbiska utbrytarrepubliken Republika Srpska, ska släppas fri.

För ett halvår sedan började han samla in underskrifter på Belgrads gator. Dessa skickade han till drottning Silvia och Carl Bildt.

Dömdes till 11 år

– Jag vädjade till drottningens medkänsla och bad om att Biljana skulle benådas, säger Bajic.

I torsdags beslutade regeringen att krigsförbrytaren Plavsic ska släppas, efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt elvaåriga straff för brott mot mänskligheten.

”Hon har fått nog”

– Jag pratade med Biljana förra söndagen. Hon är väldigt rädd efter att ha mottagit flera hot, bland annat från al-Qaida. Hon kommer att dra sig tillbaka från politiken. Hon har nått botten och fått nog av allt, säger Bajic.

Enligt uppgifter till Aftonbladet kommer bosnienserbernas premiärminister, Milorad Dodik, att hämta Plavsic i regeringsplanet och flyga henne till Belgrad.

Brodern väntar

Där väntar bland andra brodern Zdravko Plavsic:

– Jag kan knappt bärga mig. På grund av min hälsosituation har jag inte haft möjligheten att hälsa på henne en endaste gång under fängelsetiden, säger han till tidningen Nezavisne novine.

ANNONS