Judit, 64, hjälper flyktingar i Ungern: ”Kunde inte låta bli”

Uppdaterad 2015-09-08 | Publicerad 2015-09-06

Reseledaren Judit Derszi Jalgard, 64, kom till Budapest för att guida en bridgeklubb från Skåne.

Men resan kom att handla om flyktingarna, som är på väg till Österrike.

– Det är jättemånga barn. Jag blev helt förfärad över situationen, säger hon.

Judit Derszi Jalgard kom till Budapest i början av veckan. Hon kommer ursprungligen från staden och har anordnat otaliga resor dit med grupper från Sverige. Den här gången är hon på plats tillsammans med en bridgeklubb.

Men resan har kommit att handla om flyktingarna på järnvägsstationen Keleti.

– Jag kom hit och blev helt förfärad över situationen. Alla dessa människor, unga människor och så oerhört otroligt många barn och gamla. De var så lugna och sansade, trots att de behandlades så illa av myndigheterna. Jag kunde inte undgå att engagera mig, säger hon.

Inlägg på Facebook

Judit träffade några svenska ungdomar som delade ut äpplen på stationen. När de skulle åka hem tog hon över stafettpinnen. Trots att hon vanligtvis inte använder Facebook i någon större utsträckning, lade hon nu ut ett inlägg.

– Några delade direkt vidare och inom ett dygn hade vi fått ihop 30 000 kronor, säger hon.

Under fredagen och lördagen gick pengarna till liggunderlag, regnjackor, sovsäckar och annat som flyktingarna kan behöva.

– Många gick längs motorvägen i t-shirt, de har ingenting. Folk låg direkt på asfalten. Och så började det regna, säger Judit Derszi Jalgard.

Två fulla bilar tömdes omedelbart på fredagen.

Under lördagen fortsatte Judit och hennes ungerska vänner att dela ut saker.

– Vi hade 100 regnjackor med oss och de har gått snabbt åt. Flyktingarna tog tacksamt emot gåvorna, men sa också ifrån om det var något de inte behövde så att någon annan kunde få det, säger hon.

Pengar kvar

Judit Derszi Jalgard och hennes vänner har fortfarande pengar kvar och kommer nu att följa situationen, för att se vilken hjälp som behövs mest.

Hon poängterar att många privatpersoner har strömmat till Budapest för att hjälpa de utsatta. Både ungrare och privata organisationer från andra länder.

– Det verkar som att hela Europa engagerar sig.

Gilla Vi hjälper på Facebook för fler goda initiativ i flyktingarnas spår.
  Hur hjälper du flyktingar på din ort? Tipsa på Vi hjälper-kartan!

Följ ämnen i artikeln