Kina kan införa tvåbarnspolicy

Uppdaterad 2015-07-28 | Publicerad 2015-07-24

Kina kan komma att rucka på den tuffa ett-barns-lagen som förhindrade föräldrar att skaffa fler än ett barn, rapporterar kinesiska medier.

Sedan 1980 har en lag förhindrat föräldrar i Kina att skaffa fler än ett barn. 1980 fruktade den kinesiska regeringen att det skulle ske en enorm befolkningsexplosion i landet. Lagen har tvingat miljontals kvinnor att göra aborter och är orsaken till barnmord och tvångssteriliseringar. Men detta kan nu komma att förändras.

Kina kan vara på väg att införa en tvåbarnspolicy, enligt The Guardian. En källa inom den kinesiska regeringen säger till China Business News att den nya lagen kan träda i kraft i slutet av året. Det skulle innebära att kinesiska par kan få ha två barn.

440 miljoner människor över 60

Anledningen till förändringen är att ett-barns-lagen kraftigt förändrat den kinesiska demografin. I The Guardian varnar experter för att Kinas 1,3 miljarder stora befolkning åldras snabbt, samtidigt som den arbetsföra befolkningen minskar. År 2050 kommer nästan 440 miljoner kineser vara över 60 år gamla, vilket tär hårt på de offentliga resurserna.

Statliga China News hänvisar till officiella källor som säger att det inte stämmer att tvåbarnspolicyn ska införas i slutet av året, men att hälsodepartementet överväger att införa den nya policyn.

Följ ämnen i artikeln