Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

”Faller någon mellan stolarna ökar risken”

Publicerad 2015-08-18

24-åringen är misstänkt för att ha utfört knivdådet i Norrköping.

Han har vårdats för missbruk och psykisk ohälsa vid upprepade tillfällen under flera års tid.

Mannens mamma upplever att sonen bollats mellan olika vårdenheter – men fallit mellan stolarna.

– Då ökar risken för att det ska gå snett, säger Anders Milton, regeringens tidigare psykiatrisamordnare.

Vid lunchtid på måndagen larmades polisen i Norrköping till en incident i centrala delen av staden. Tre personer, som rört sig några hundra meter från varandra, hade blivit knivhuggna. En 24-årig man övermannades av privatpersoner och greps av polis. Han är nu misstänkt för att ha utfört attacken och valde enligt polisen slumpvis ut sina offer.

Mannens mamma har berättat för Aftonbladet att sonen har problem med missbruk och psykisk ohälsa. I flera år, vid upprepade tillfällen, har han haft kontakt med olika slags vårdenheter inom landstinget och kommunens regi.

– Psykiatrin säger att han måste få vård för missbruk, missbruksvården säger att han först måste få hjälp för sina psykiska problem, socialen säger 'kommer han hit frivilligt, kan vi hjälpa honom', säger hon.

Expert: Ovanligt men inte mindre tragiskt

Läkaren Anders Milton var regeringens psykiatrisamordnare mellan 2003 och 2006. I uppdraget presenterade han den så kallade psykiatriutredningen.

– Ingen ska ta sitt eget liv, skada eller ta någon annans liv för att man inte fått hjälp när man sökt. Om man sökt ska man få adekvat hjälp, det är ambitionen, säger han.

Våldsdåd riktat mot personer som inte har någon koppling till gärningsmannen är mycket ovanligt, enligt Anders Milton.

– Men bara för att det är ovanligt blir det inte mindre tragiskt för de som råkar ut för det. Därför måste man minimera risken och bli bättre inom psykiatrin på att bedöma farlighet. Om en person har allvarlig psykisk ohälsa är risken för våldsdåd större om den börjar missbruka alkohol eller illegala droger.

Viktigast: Fånga upp patienten

En patient med både missbruksproblem och psykisk sjukdom har ofta kontakt med flera typer av vårdenheter. Inte sällan ansvarar olika organ – kommun eller landsting. I den situationen förekommer att hjälpen går helt förlorad och personen faller mellan stolarna.

– Då ökar risken för att det ska gå snett. Viktigast är att inte låta någon falla mellan stolarna. Om någon förlorar sin fasta punkt är risken för problem och våld större, säger Anders Milton.

Händelsen i Norrköping är inte den första i sommar där den misstänkte gärningspersonen nyligen haft kontakt med psykiatriska vården. I juli mördades en nioårig flicka i Bålsta. Misstänkt för mordet är hennes pappa, som tidigare på dagen sökt vård vid psykakuten i Uppsala.

– Jag tycker man ska ta till sig det som hänt i sommar inom kommun och landsting och fundera över hur de ska bli bättre. Var gjordes en felbedömning och vad kan de lära sig inför framtiden, säger Anders Milton och tillägger:

– De senaste tjugo åren har det hänt mycket inom psykiatrin. Det finns mycket ny kunskap. Men det måste ner på golvet, omsättas i praktiken, så att patienterna får ta del av den.

"Det är fruktansvärt"

Roger Källs (S) är ordförande i socialnämnden i Norrköping. Han är tagen efter måndagens händelse.

– Det är fruktansvärt. Det var som att hela Norrköping stannade av, säger han.

Den 24-åriga mannens mamma har fått till svar – när hon kämpat för att sonen skulle få vård – att han är över 18 år och inte kan tvångsvårdas.

– För att få till ett tvångsomhändertagande krävs mycket. Man ska vara illa däran, säger Roger Källs och tillägger:

– Det moraliska eller etiska dilemmat är var gränsen går för när vi ska frihetsberöva en människa. Det är svårt att bestämma. Tillsammans med sjukvård och andra insatser har vi genom lagen försökt hitta en nivå.

Följ ämnen i artikeln