Trump mest hatad i sin egen hemstad
Publicerad 2018-01-19
NEW YORK. Det är inte bara den kalla temperaturen som gör att det ångar ur munnen på Tom Tuigo. Elaka men välformulerade invektiv fullkomligen forsar ur munnen på honom.
Det är så nära en verbal avrättning av president Donald Trump som det går att komma.
Presidenten är definitivt inte profet i sin egen stad.
Dagarna efter att Trump blivit vald till president var Femte Avenyn utanför Trump Tower helt blockerad av ilskna demonstranter och kravallpolis.
Numera flyter trafiken utan problem även om 56:e gatan är helt avstängd. Sänkbara stålbarriärer och vita rektangulära betongblock med de blå bokstäverna NYPD hindrar alla obehöriga från att köra in på gatan.
För säkerhets skull sitter en polis i en portabel poliskur på vardera sidan om kvarteret.
Framför huvudingången längs Femte Avenyn står tre poliser i skyddsutrustning och ser skräckinjagande ut. Två av dem har fingret på avtryckaren till sina automatvapen.
Donald Trump har bara varit tillbaka i sitt hem på Manhattan tre gånger sedan han flyttade in i Vita huset. Ändå är säkerheten extremt hög. Även om lastbilarna fyllda med tonvis med sand som parkerades framför Trump Tower direkt efter valsegern för att förhindra en terrorattack inte längre står kvar.
Ilskan finns kvar
Kvar är inte heller demonstranterna. Kanske har de resignerat och vant sig vid tanken att Trump numera är den som styr från Ovala rummet. Eller så är det den kalla vinden som håller dem borta.
Oavsett så finns ilskan som många New York-bor känner mot Trump kvar.
Tom Tuigo lastar backar med yoghurtflaskor in i en täckt lastbil efter en dag på marknaden vid Union Square. När jag frågar om han tycker president Trump sköt sig bra under sitt första år i Vita huset fullkomligt exploderar han verbalt efter att först ha tagit av sig solglasögonen.
– Donald Trump är den mest avskyvärda politiker och människa som jag tror att jag någonsin stött på. Han har gjort ett uselt jobb för miljön och för enigheten i landet. Han är en splittrande figur. Han är lömsk och kvinnoförnedrande.
”Största skurken”
Tom drar ett kort andetag och det yviga grå skägget guppar innan han berättar att han följt med rätt noga i den amerikanska politiken de senaste 50 åren mycket tack vare att hans föräldrar var politiskt aktiva.
– I dag är jag 60 år och jag har aldrig tidigare sett en lika stor skurk som Trump. Han är en patologisk lögnare. Han är så hemsk som det går att bli som politiker.
Kinderna är blossande röda. Men det beror förmodligen lika mycket på kylan som på hans upprördhet över Trump.
Han skrattar till, men det är inget hjärtligt skratt.
– Det är nästan lite lustigt. Jag visste hur Trump var redan innan han blev vald men de flesta amerikaner hade inte en aning. Men vi inom affärs- och politikerkretsarna i den här stan visste att han var en gigantisk skithög. Först senare gick det upp för landet vilken tokstolle han var.
”Allvarligt störd”
När Trump först flyttat in i Vita huset var Tom övertygad om att han spred förolämpande uttalanden omkring sig med flit för att ta bort uppmärksamheten från alla kontroversiella beslut.
– Men nu är jag övertygad om att han är allvarligt störd. En del av de saker han säger, som när han nyligen kallade Haiti för ett "skithålsland", är ju helt otroliga.
Tom lastar med viss möda in ytterligare några backar bak i lastbilen.
– Men vi är ett starkt land på många sätt, konstaterar han. Jag tror vi överlever det här även om vi får skämmas ögonen ur oss så länge Trump är president.
När jag frågar vad han tror om Trumps chanser att bli återvald är Tom först helt tvärsäker.
Noll chans
– Absolut noll. Ett antal dömda seriemördare skulle kunna ställa upp och ändå bli valda före honom.
Sen skrattar han lite osäkert. Kanske är det rädsla.
– Fast å andra sidan, vem vet vad som händer. Jag trodde aldrig att han skulle ha en chans att bli vald överhuvudtaget.
Medan Tom är väldigt rättfram med sin uppfattning märker vi snart att det långtifrån gäller alla som är emot Trump. Många av dem vi stoppar på gatan säger att de ogillar Trump men att det inte vill uttala sig offentligt. Det är som om de inte vill tala illa om en president samtidigt som de skäms å USA:s vägnar.
Mardröm
– Jag orkar inte prata om Trump, säger Pete som satt på sig en Rangersmössa mot den elaka vinden utanför Trump Tower. Jag bara hoppas att den här mardrömmen snart är över.
Studenten Alex går efter viss tvekan med på att säga sin åsikt men han vill inte berätta sitt efternamn.
– Trump är en lögnare och politikerna i kongressen har inte ryggrad nog för att ställa honom till svars. Han är fördomsfull, rasistisk och dålig för USA.
Det var inte människorna i New York och andra storstäder som röstade fram Trump till Vita huset. Det var vita människor på landsbygden och i småstäderna som gav honom segern.
I ärlighetens namn går det att hitta människor även i New York som inte dömer ut honom helt.
Känns pinsam
Irene Rivera har en halsduk slängd över axeln och öronmuffar spända över det korta, vita håret. Hon röstade på Trump och ångrar sig egentligen inte.
– Vi hade inte haft det bättre med Hillary, tro mig. Trump försöker i alla fall även om de andra gör allt för att hindra honom. Men han måste lära sig att tänka efter innan han pratar. Ibland känns han så pinsam.