Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Sex döda i cyklonen Hudhud

Publicerad 2014-10-12

Sex personer har dött i cyklonen Hudhud i Indien, uppger indiska myndigheter.

Stormen som svepte in över Indiens östra kust på söndagen har tvingat 400 000 människor på flykt från sina hem, rapporterar AP.

Indiens forskningsminister, Jitendra Singh, beskriver läget som "väldigt allvarligt".

Cyklonen hade en vindhastighet på 205 kilometer i timmen när den nådde land vid sjutiden i morse och har ryckt upp träd, elledningar och vägstolpar, uppger indiska kustbevakningen. Två rapporterades döda under förmiddagen, en siffra som nu ökat till sex personer, rapporterar CNN. Ett av offren dog av ett fallande träd och en annan begravdes under en kollapsad vägg, enligt AP.

– Situationen är väldigt allvarlig. Hundratals träd har ryckts upp och elledningar faller. Motorvägen i regionen har stängts ned, säger K Hymavathi, kommissionär för krishanteringen i Andhra Pradesh, enligt BBC.

400 000 personer har evakuerats från delstaterna Andhra Pradesh och Orissa och hundratals skyddsläger har upprättats för invånarna, som vanligtvis bor i sköra bostäder nära havet. Indiens flotta är försatt i högsta beredskap och 30 dykare och 20 räddningsstyrkor står redo för att rycka in, uppger myndigheterna.

Enligt experter förväntas cyklonen orsaka massiv förstörelse längs med det 300 kilometer långa kustområdet. Risken för översvämningar är hög och all fiskeverksamhet har förbjudits, skriver Indiens meteorologiska institut i ett pressmeddelande. Fyra distrikt i provinsen Andhra Pradesh, Srikakulam, Vijayanagaram, Visakhapatnam och östra Godavari, tros drabbas hårdast. I området, som inhyser 14 miljoner människor, finns 350 havsbyar.

Enligt meteorologer i landet kommer cyklonen att minska i styrka under eftermiddagen, men kraftiga skyfall förväntas drabba kustområdena de kommande tre dagarna.