Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Skatteverkets högsta chefer varnade sin kompis inför skattegranskning

Publicerad 2016-04-06

Skatteverkets två högsta chefer varnade sin kompis när SVT:s ”Uppdrag granskning” undersökte svenskars undangömda förmögenheter.

Generaldirektören Ingemar Hansson och överdirektören Helena Dyrssen bestämde sig för att ringa sin tidigare kollega från Rosenbad, Frank Belfrage, om hans personliga uppgifter som lämnats ut.

– Det här går stick i stäv med allas likhet inför lagen, säger Anders Sundell, statsvetare.

I onsdagskvällens avsnitt av ”Uppdrag granskning” följer redaktionen upp sitt tre veckor gamla avslöjande om svenskar som gömmer sina förmögenheter utomlands och smiter undan skatt.

En granskning helt fristående från de läckta Panama-dokumenten.

En av de som självrättat sina uppgifter är den tidigare kabinettsekreteraren Frank Belfrage.

Han tillträdde sin tjänst under utrikesminister Carl Bildt 2006, samma år som Ingemar Hansson blev statssekreterare hos Anders Borg och Helena Dyrssen utsågs till statssekreterare i statsrådsberedningen.

De tre umgås fortfarande privat, enligt ”Uppdrag granskning”.

Skatteverkets högsta chefer

Numera är Ingemar Hansson generaldirektör för Skatteverket och Helena Dyrssen närmast under honom som överdirektör på samma myndighet.

När ”Uppdrag granskning” begärde ut uppgifter om Frank Belfrage diskuterade de två högsta cheferna saken och Helena Dyrssen ringde upp sin vän för att förvarna om den förestående granskningen.

– Vi har varit kollegor. Jag tänkte att jag skulle berätta för Frank om att vi lämnat ut dessa uppgifter, säger Helena Dyrssen i programmet.

– Det skulle se snyggt ut att ringa honom.

”Var ett misstag”

Hennes chef Ingemar Hansson var medveten om att hans närmaste medarbetare skulle använda information hon fått i tjänsten för ett privat ändamål – att göra en vän en tjänst.

– Vi har en väldigt strikt policy om att ingen ska särbehandlas, säger Ingemar Hansson.

– Det här var ett misstag av Helena Dyrssen.

Han erkänner också för UG att han, efter diskussioner med Helena Dyrssen, kände till att Frank Belfrage skulle bli uppringd:

– Jag hade i den stunden inga invändningar mot det, men i efterhand tycker jag att det vore bättre om hon inte hade ringt.

En anonym handläggare på Skatteverket uttalar sig också i programmet:

– Vi ser att människor särbehandlas beroende på vilken ställning de har.

”Mycket osnyggt”

Statsvetare Anders Sundell vid Göteborgs universitet låter förskräckt när han får höra hur Skatteverkets högsta chefer agerat för en vän.

– Regeringsformens viktigaste del är att alla ska behandlas lika och opartiskt. Här har man använt sitt ämbete för ett privat syfte och det gör mig väldigt irriterad.

Helena Dyrssen säger att hon gjort det för att det skulle se snyggt ut.

– Säger hon så? Att det skulle se snyggt ut? Det är precis tvärtom, det är väldigt osnyggt att varna en vän eftersom inte alla får den fördelen. Det är mycket osnyggt.

Vad kan det innebära om höga tjänstemän ägnar sig åt vänskapskorruption?

– Det är ett av Greklands stora problem, att folk inte betalar skatt utan mutar sig i från den. Det är naturligtvis av yttersta vikt att ett lands skattemyndighet fungerar som är den centrala verksamheten för hela samhället.

Aftonbladet har sökt Ingemar Hansson, Helena Dyrssen och Frank Belfrage.