Matildas sprej håller monstren borta

Uppdaterad 2016-04-07 | Publicerad 2016-04-06

Anna Näslunds nioåriga dotter Matilda var, som så många andra barn, rädd för monster under sängen – men inte längre. Tack vare en monstersprej hon gjort själv.

Som så många andra barn var Anna Näslunds nioåriga dotter Matilda rädd för monster under sängen och hade ibland svårt att somna på kvällen.

– Vi bor ju i ett hus med en källare och då knäpper det ibland och viner när det blåser. Det är inte så konstigt att hon blir lite rädd och tycker hon känner av något, säger Anna Näslund till Aftonbladet.

Gjorde en egen sprej

Men när Matilda och hennes pappa satt och tittade på tv-programmet "Ullared" i veckan fick hon en idé. I affären såldes nämligen en monstersprej som Maria Andersson och hennes barnbarn Junia vunnit en uppfinnartävling med – och Matilda ville genast åka dit.

– Jag fick dock förklara för henne att det går tyvärr inte eftersom vi bor utanför Skellefteå och det skulle ta en hel dag att bara ta sig dit. Då blev hon lite besviken men sken plötsligt upp och sa: "Vi kan göra en egen!".

”En liten MacGyver”

Morgonen därpå satte Matilda, som beskrivs som "en liten MacGyver", igång med tillverkningen. Hon hämtade en gammal balsamsprejflaska och lite parfym att blanda i. Sedan sa hon till sin mamma hur hon skulle rita monstret. På kvällen var det dags att sätta sprejen på prov.

– Hon var så exhalterad och sprejade under sängen och på täcket. Och den verkar fungera! Hon har använt den i två nätter nu och jag tror att monstren håller sig borta.

Hoppas fler inspireras

Efter att Anna skrev ett inlägg om dotters uppfinning i en Facebookgrupp har den fått stor spridning. Många har hört av sig till henne och sagt att de önskar att de kommit på samma idé när deras barn var små.

– För barn har det alltid funnits monster under sängen och kan vi som föräldrar göra något för att hjälpa barnen med rädslan är väl det toppen. Jag hoppas att det här kan inspirera fler att göra en egen sprej med sina barn, säger Anna Näslund.

Följ ämnen i artikeln