Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Pristagarens revansch: Hade för dåliga betyg

Publicerad 2018-10-03

– Jag är chockad och nöjd. Chocken tar nog överhanden faktiskt, säger kemiprofessorn Gregory Winter, till TT om att få Nobelpriset.

Han avslöjar också att hans betyg egentligen inte räckte för forskarutbildningen.

Men forskarkollegan George P Smith var inte lika belåten över vinsten.

– Det hade varit trevligt om jag hade fått det här priset 15 år tidigare, säger han till TT.

Under onsdagen tillkännagav Kungliga Vetenskapsakademien att Nobelpriset i kemi 2018 går till Frances H. Arnold, George P. Smith och Sir Gregory P. Winter för deras insatser i att bemästrat evolutionens kraft då de nyttjat den för ändamål som gör stor nytta för mänskligheten.

Britten Gregory Winter var upprymd, förvirrad och väldigt glad när nyhetsbyrån TT nådde honom på Trinity College i Cambridge.

Nobelpriset är varje forskares dröm, säger han.

– Den första chocken är ”jag hoppas att de valde rätt”. Nu kommer ju allt man gjort att uppmärksammas och diskuteras och folk kommer att säga: ”han borde inte ha fått det”, och andra att ”jo, det borde han faktiskt”, säger han till TT.

Betygen räckte egentligen inte

Men det kunde ha gått annorlunda.

– Mitt sista år i Cambridge gjorde jag inte särskilt bra ifrån mig på examensproven, så det var fullt möjligt att jag inte skulle bli forskare, säger Winter.

Betyget han fick var normalt sett inte bra nog för att bli antagen till forskarutbildningen, men den unge Winter kom in på undantag. Universitetet såg hans potential ändå och gav honom ett stipendium som kom att finansiera Winters doktorsexamen.

Men medan Winter gladdes åt sitt pris var George P Smith inte lika överförtjust.

Smith delar priset med Winter för att ha utvecklat antikroppar med en metod som kallas fagdisplay. På så vis kan man motverka autoimmuna sjukdomar och i vissa fall bota spridd cancer. Smith utvecklade metoden 1985 – men andra har gjort samma sak fast på andra sätt.

”Trevligare att få det för 15 år sedan”

Han menar därför att det kommer försent för att betyda något i praktiken – och att andra förtjänar det mer.

– Jag slår vad om att en hel del Nobelpristagare tycker så, att de inte riktigt förtjänar det, säger han till TT och fortsätter:

– Jag antar att min reaktion är att det är svårt att föreställa sig varför just jag av alla förtjänar ett Nobelpris, eller ett annat pris, för upptäckter som är så oerhört beroende av andra människor.

Vidare förklarar Smith att han var ”rätt person vid rätt tillfälle”, som använde flera forskningsvarianter som var aktuella inom molekylärbiologin vid den tiden.

– Vet du, det hade varit trevligt om jag hade fått det här priset 15 år tidigare. Då hade jag varit mycket mer framgångsrik vad gäller att få forskningsanslag än vad jag var. Jag är pensionär nu, säger han till TT.