Saras mördare hittades med hjälp av ”Efterlyst”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-02-03

Så har det gått för fallen som tagits upp i tv-programmet

Sara Andersson i Örebro knivhöggs 168 gånger.

Fallet såg ut att aldrig klaras upp – då hittades hennes mördare med hjälp av "Efterlyst".

– Programmet ger oss en chans att "knacka dörr" hos 800 000 potentiella vittnen, säger kriminalinspektör Lennart Gustafsson på Rikskrim.

För den svenska polisen har samarbetet med tv-programmet "Efterlyst" flera gånger varit till hjälp.

Lennart Gustafsson på Rikskriminalpolisen har medverkat i programmet i 15 år och han kallar det för ett bra komplement till polisutredningarna – som dessutom inte kostar polisen något.

– Programmet ger oss en chans att "knacka dörr" hos 800 000 potentiella vittnen. Under den timmen som "Efterlyst" sänds tar vi i genomsnitt emot 100-150 samtal varav vissa inte leder någonstans, men där ett antal kan vara till stor hjälp. Varenda onsdagskväll åker jag hem med ett antal tips, säger Gustafsson.

Klockrena tips

Han säger att det framförallt är då polisen kan visa övervakningskamerabilder som tipsen strömmar in.

– Då kan det komma helt klockrena tips som direkt namnger gärningsmannen, säger Gustafsson.

Här är några fall som "Efterlyst" och dess tittare hjäpt till att lösa:

• Sara Andersson mördades den 19 juli 1998 i Örebro. Fallet stod stilla i flera år tills polisen bestämde sig för att visa en tröja som gärningsmannen hade glömt på brottsplatsen i "Efterlyst", en tröja som sålts i 800 exemplar på Kapp-Ahl. Efter att tröjan visats flera gånger hörde en person av sig och namngav en person, en 29-årig tvåbarnspappa, som haft en sådan tröja och som uppträtt märkligt. Det visade sig vara gärningsmannen som dömdes till livstids fängelse för mord.

• En ung man från Linköping mördades på Öland på midsommarafton i fjol. Med hjälp av tips från "Efterlysts" tittare kunde två 24-åringar gripas och dömas.

• Therese bad några personer att lugna ner sig när det uppstod tjafs i kassakön på en Statoilmack i Märsta. Utan förvarning blev hon då misshandlad av en kvinna som slog henne upprepade gånger i ansiktet med en flaska. Therese blev svårt sönderskuren i ansiktet. En film som tydligt visade gärningskvinnans ansikte visades sedan på "Efterlyst" och åtta tips som pekade ut samma kvinna kom in. När polisen konfronterade henne erkände hon direkt.

• Bussmannen i Karlstad: I maj i fjol attackerade en okänd man en kvinna när hon gick av en nattbuss. En annan kvinna, Madelene Sundström, 28, lyckades stoppa överfallet. En månad senare blev Madelene själv antastad av samme man. Efter att "Efterlyst" visat bilder från bussens övervakningskameror kom det avgörande tipset. En 32-årig man dömdes i höstas för försök till sexuellt tvång och sexuellt ofredande till fängelse 1 år. Madelene blev senare en av vinnarna i Aftonbladets gala "Svenska hjältar".

– Men sen är det fler brott än så, de där vardagsbrotten som är allvarliga men lätt glöms bort, som programmet kan hjälpa till att lösa, säger Lennart Gustafsson.