Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Eleverna fick bluffbetyg

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-03-03

”Har pågått under flera år”

Ljusdals kommun har utfärdat olagliga betyg till vuxenstudenter runt om i Sverige.

Nu kan hundratals studenters betyg ogiltigförklaras.

– Det har pågått under flera år, säger Per Eng, utredare vid Skolinspektionen.

I en granskning av Skolinspektionen har det kommit fram att Ljusdals kommun utfärdat betyg till vuxenstudenter som pluggat på ett privat utbildningsföretag. Något som vanligtvis inte är märkvärdigt. Många kommuner använder sig av externa utbildningsanordnare, bland annat till SFI-undervisningen.

Tog ut avgift

I detta fall har dock de som läst kurser hos utbildningsföretaget fått sina betyg utfärdade av Ljusdals kommun – trots att utbildningen inte har anordnats på uppdrag av kommunen. Ljusdals kommun har dessutom tagit ut en avgift på 150 kronor per utfärdat betyg från utbildningsföretaget.

– Det är klart att det varit en intäkt, Ljusdals kommun har ju inte haft någon kostnad. Det är vanligt att man lägger ut uppdrag på externa aktörer men då kostar det inte något för de studerande. All vuxenundervisning är ju gratis. I detta fall har eleverna betalat för att läsa vid det privata utbildningsföretaget, säger Per Eng, undervisningsråd vid Skolinspektionen.

Betyg kan ogiltigförklaras

Nu kräver Skolinspektionen att Ljusdals kommun upphör med verksamheten. Något som inte lär hjälpa de vuxenstudenter som pluggat vid utbildningen. Deras betyg kan nämligen ogiltigförklaras.

– Det kan mycket väl bli så att deras betyg ogiltigförklaras. Det har pågått massa år, så det handlar om en hel del vuxenstudenter, säger Per Eng.

Vad kan de som studerat vid utbildningen göra för att rädda sina betyg?

– Jag skulle inte säga att deras studier har varit bortkastade. Om de vill kan de få sina kunskaper testade av sin kommuns vuxenundervisning via en prövning och därmed få giltiga betyg, säger Eng.

”En kvarleva”

Ljusdals kommun har nu avslutat samarbetet med utbildningsföretaget och inte utfärdat några betyg sen december.

– Det här var en kvarleva som levt kvar sedan några år tillbaka då det var okej att göra så här. Men självklart skulle vi ha varit medvetna om att det inte är tillåtet att göra så här, säger Anna Karin Zachrisson-Larsson, rektor på Utvecklingscentrum i Ljusdal.

Vad har du att säga till studenterna som riskerar att få sina betyg ogiltigförklarade?

– Det får du ta med företaget som håller i utbildningen. Studenterna får vända sig till sin kommun där de läser. Men jag hoppas inga studenter kommit i kläm, säger hon.

Följ ämnen i artikeln