Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

”Skrämmande sent av UD”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-01-30

Carlo Lazlo fick kalla handen när han försökte avbeställa sin resa i morse

UD avråder nu från icke nödvändiga resor till hela Egypten – inklusive turistorterna vid Röda Havet.

En flight till Sharm el Sheikh i Egypten som planerats avgå 14.05 från Arlanda har redan skjutits upp.

– Jag tycker att det är en skrämmande senfärdighet av UD, säger Carlo Laszlo som var inbokad på planet.

De skärpta reserekommendationerna ledde till att ett plan med 177 passagerare som enligt ordinarie planering skulle avgå vid 14.05 från Arlanda till den egyptiska semesterorten nu inte kommer att flyga.

”Inväntat UD:s beslut”

– Anledningen är helt och hållet att vi inväntat UD:s beslut om reserekommendation, säger Viveka Björkman, pressansvarig på resebolaget Detur.

Enligt Aftonbladets reporter Kristoffer Törnmalm som just nu befinner sig på Arlanda har samtliga passagerare in i det sista varit beredda att åka bara de fick.

– Man är ju orolig för att hamna mitt i alltihop. Samtidigt måste Egyptierna få sin demokrati, säger en kvinna som står vid incheckningen.

Carlo Laszlo skulle varit med på fighten men bestämde sig vid midnatt för att stanna hemma.

Fick kalla handen

– Vi pratade i flera timmar fram och tillbaka. Till slut kände vi att risken med två små barn är för stor. Nu är det lugnt men kanske hade vi ångrat oss om en vecka.

När han ringde till resebolaget i fredags för att boka av resan fick han kalla handen. Kostnaden på 14 000 kronor skulle han få stå för själv.

– De sa det var för sent att avboka. Det var inget giltigt skäl att det var oroligt i Kairo eftersom det var lugnt i Sharm el Sheikh. Så länge UD inte avrådde så var vi tvungna att åka.

”Skrämmande sent av UD”

Carlo Laszlo är mycket kritisk till UD:s långsamma agerande.

– Jag tycker att det är en skrämmande senfärdighet av UD. Att vänta så här länge! Man tänker på att det som hände efter tsunamin 2004. De vågar inte ta initiativ utan väntar på att andra ska agera.

I dag har han fått beskedet att samtliga som var inbokade på den aktuella flighten kommer att få pengarna tillbaka.