Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Presidenten sa nej – anti-hbtq-lag antas ändå

TT-AP

Publicerad 11.11

Georgiska motståndare till hbtq-rättigheter bränner flaggor och symboler i samband med en pridefest i huvudstaden Tbilisi i somras.

Talmannen i Georgiens parlament har skrivit under en lag som kraftigt inskränker hbtq-rättigheterna i landet, trots varningar från EU.

På onsdagen vägrade landets president att skriva under lagförslaget.

”I överensstämmelse med konstitutionen undertecknade jag i dag lagen om familjevärderingar och skydd av minderåriga, som Salome Zurabisjvili inte undertecknade”, skriver talmannen Sjalva Papuasjvili på Facebook.

Lagstiftningen ska enligt honom inte reflektera ”nuvarande, tillfälliga, föränderliga idéer och ideologier, utan är baserad på sunt förnuft, historisk erfarenhet och månghundraåriga kristna, georgiska och europeiska värderingar”.

Landets västvänliga president Salome Zurabishvili vägrade på onsdagen att skriva under lagförslaget och skickade tillbaka det till parlamentet. I september lades förslaget fram av det styrande partiet Georgisk dröm och godkändes i en omröstning i parlamentet som oppositionen bojkottade.

Lagen förbjuder bland annat samkönade äktenskap, adoptioner av samkönade par och offentligt stöd och skildringar av hbtq+-relationer och personer i medierna.