Aftonbladet

Dagens namn: Roland

Sveriges ambassadör i Mali uppmanas lämna

TT

Uppdaterad 19.26 | Publicerad 15.09

Sveriges ambassadör i Mali uppmanas lämna landet efter ett så kallat "fientligt" uttalande från bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M). Arkivbild.

Sveriges ambassadör i Mali uppmanas lämna landet inom 72 timmar.

Utrikesminister Tobias Billström (M) kallar beslutet ”anmärkningsvärt”.

”Regeringen har noterat Malis regerings anmärkningsvärda beslut att uppmana Sveriges ambassadör att lämna landet. Regeringen ser nu över vilka åtgärder som bör vidtas med anledning av det inträffade”, skriver utrikesminister Tobias Billström (M) i ett uttalande.

Orsaken till att den svenska ambassadören uppmanas lämna är enligt Malis utrikesdepartement ett så kallat ”fientligt” uttalande från Sveriges bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M), rapporterar Reuters.

Nyligen meddelade Mali att de brutit alla diplomatiska förbindelser med Ukraina, i stället närmar sig landet Ryssland.

”Man kan inte stödja Rysslands olagliga anfallskrig mot Ukraina och samtidigt få flera hundra miljoner kronor varje år i utvecklingsbistånd. Regeringen har därför beslutat att under 2024 avveckla Sveriges bilaterala biståndsstrategi med Mali”, skrev Johan Forssell på X då.

Han har tidigare i år sagt att regeringen beslutat att fasa ut biståndet till Mali.

TT har rapporterat om att den svenska ambassaden i Mali tillsammans med en extern redovisningsfirma upptäckt att 7,3 miljoner kronor från svenskt bistånd inte redovisats korrekt. Då sade Johan Forssell att mycket tyder på att medlen har gått till korruption.

– Regeringen ser väldigt allvarligt på korruption i biståndet, sade han till TT.

– Vi har inlett en process på återkrav. Kan de inte visa vart pengarna har gått, så ska pengarna betalas tillbaka.

I juni i år meddelade utrikesdepartementet att regeringen beslutat att stänga den svenska ambassaden i Malis huvudstad Bamako. Avvecklingen beräknades då vara klar i slutet av 2024.