Optimism i samtal om vapenvila

TT

Publicerad 2024-07-04 15.54

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Bilden togs den 18 juni.

Förhandlingarna om en vapenvila i Gazakriget har tagit små steg framåt.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har godkänt vidare samtal med Hamas och överlagt med USA:s president Joe Biden.

Den palestinska extremiströrelsen lämnade på onsdagen ett motbud i förhandlingarna via medlande Egypten och Qatar.

– Vi har lagt fram vissa krav som gör det möjligt att uppnå en fullständig vapenvila och tillbakadragandet av israeliska styrkor, sade Basem Naim, medlem av den politiska ledningen i Hamas så kallade politbyrå, till amerikanska CNN.

Och motbudet tas väl emot.

– Ett markant genombrott, säger en person i Israels förhandlingsdelegation enligt flera nyhetsbyråer, och lägger till att ”det finns en reell chans” att förslaget åtminstone delvis kan bli verklighet.

Källan påpekar trots det att det återstår mycket arbete och att ett avtal knappast blir klart på några dagar.

Biden optimistisk

Premiärminister Benjamin Netanyahu ser också positivt på motbudet och har gett grönt ljus åt Mossad-chefen David Barnea om vidare samtal. Denne lämnade redan på torsdagskvällen Israel för Doha, där samtal tidigare förts.

Optimismen delas av USA. President Joe Biden talade i telefon med Netanyahu och sade enligt Vita huset:

”Presidenten välkomnar premiärministerns beslut att godkänna att hans delegation tillsammans med amerikanska, qatariska och egyptiska medlare försöker hitta en lösning”.

Netanyhau uppges dock i samtalet med Biden ha betonat tidigare krav om att kriget bara kan avslutas om Israel uppnår alla sina mål, det vill säga att gisslan släpps, att Hamas elimineras och att se till att Gaza aldrig igen utgör ett hot för Israel.

Veckor av förhandlingar

Sedan uppgifterna om Netanyahus svar spridits i israeliska medier har Hamas talesperson i Libanon, Ahmad Abdel-Hadi, i ett uttalande liknat gruppens motbud som en trevare ”som visar på flexibilitet” snarare än ett färdigt bud, rapporterar The Times of Israel.

Det som presenterats som Hamas förslag är ett svar på ett förslag som Israel nyligen lämnade. Dessa följer på flera veckors förhandlingar med utgångspunkt i det USA-formulerade förslag till vapenvila som FN:s säkerhetsråd antog som en resolution den 10 juni.

Ingen av parterna accepterade förbehållslöst resolutionen, varför förhandlingarna har fortsatt.